Hlavní obsah

Trump se demokratům směje. Ze Sanderse má ale strach, říká odborník

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Bernie Sanders symbolizuje návrat demokratů do časů, kdy reprezentovali zájmy pracující třídy.

Reklama

Článek

Po americkém Super Tuesday to vypadá, že hlavní favorité na demokratickou nominaci pro prezidentské volby zůstali už jen dva: Bernie Sanders a Joe Biden. Co to vlastně superúterý je a co znamenají jeho výsledky pro budoucnost USA? To je téma pro aktuální Stopáž.

„O každých volbách se říká, že právě ony jsou ty nejdůležitější, říkalo se to v minulosti a bude se to nepochybně říkat i příště. Přesto jsou ty letošní včetně demokratických primárek opravdu zajímavé, protože všichni jsou zvědaví, zda se někomu podaří z Bílého domu vyhnat Donalda Trumpa,“ tvrdí publicista Matěj Schneider, redaktor online deníku A2larm.

Demokratická strana je na tom podle něj dlouhodobě špatně: „Nejde zdaleka jen o nevydařený impeachment, po kterém se může Trump spíš chlubit, že ho ustál. Demokraté řeší, zda by se neměli vrátit ke kořenům, kdy byli stranou reprezentující zájmy pracující třídy. Později se začali soustředit na majetnější bílé límečky.“ Trend obracející se zpět k pracujícím představuje Bernie Sanders, směr posledních dekád zase Joe Biden.

Právě Biden během superúterý chytil druhý dech. Pomohlo mu odstoupení soupeřů Petea Buttigiega a Amy Klobucharové. Krátce po vyhlášení úterních výsledků ukončili kampaň také Michael Bloomberg a Elizabeth Warrenová. „Čekal jsem, že středoví kandidáti tříštící hlasy pro Bidena budou odstupovat spíš pomaleji. Ale zdá se, že se demokrati poučili z roku 2016,“ komentuje Schneider.

A co na své potenciální demokratické protivníky říká úřadující prezident? „Trump má z demokratů legraci. Bidenovi posměšně přezdívá Sleepy Joe, Sandersovi zase Crazy Bernie. Ale je zřejmé, že ze Sanderse má výrazně větší obavy. Zatímco na Bidenovi by si Trump ‚pochutnal‘, Sanders skutečně má šanci vyhrát,“ uzavírá Matěj Schneider.

Čím se snaží oslovit potenciální voliče Joe Biden? A je Bernie Sanders skutečně tak radikální, jak ho někteří líčí? A kdo se nakonec střetne s Donaldem Trumpem? Poslechněte si celou Stopáž v přehrávači nahoře.

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, glosy. To vše ve 20 minutách. Vždy v pátek na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované