Hlavní obsah

Trump se dohodl s Dudou, že do Polska přesune část amerických vojáků z evropských států

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Spojené státy pravděpodobně přemístí část svých vojáků z jiných evropských zemí do Polska. Uvedl to dnes americký prezident Donald Trump při setkání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku. Plán, který se probíral už na červnovém setkání prezidentů, ale Trump dál neupřesnil.

Článek

Plán, který se probíral už na červnovém setkání prezidentů, ale Trump dál neupřesnil.

Trump také řekl, že Polsko na základě deklarace, kterou dnes podepsali američtí a polští činitelé, postaví pro americké vojáky kasárna.

Dodal, že Polsko má nárok na zrušení vízové povinnosti pro cesty Poláků do USA a uvedl, že brzy naplánuje cestu do Polska, kterou nedávno odložil.

Při červnové návštěvě polského prezidenta v Bílém domě se obě strany dohodly na posílení americké vojenské posádky v Polsku z nynějších 4500 na 5500 vojáků. Varšava se výměnou zavázala, že náklady spojené s pobytem vojsk bude sama hradit.

V září americký viceprezident Mike Pence, který Trumpa ve Varšavě zastupoval, přislíbil, že Spojené státy polským občanům brzy zruší vízovou povinnost. Trump v září zrušil svou plánovanou cestu do Polska kvůli hurikánu Dorian.

Reklama

Doporučované