Hlavní obsah

Trump se korejských raket nebojí. Kimovi věří patrně víc než vlastnímu poradci pro bezpečnost

Trumpovy výroky se zdají být v rozporu s prohlášeními prezidentova bezpečnostního poradce Johna Boltona.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump odmítl obavy ohledně nedávných severokorejských raketových testů a vyjádřil přesvědčení, že vůdce KLDR Kim Čong-un dodrží své sliby.

Článek

Trump v sobotu zahájil čtyřdenní návštěvu Japonska, kde bude podle předpokladů jednat především o KLDR, Číně a vzájemných obchodních vztazích Tokia a Washingtonu.

„Severní Korea testovala jisté menší zbraně, což u nás znepokojilo některé lidi, ne však mě. Věřím, že předseda Kim dodrží sliby, které mi dal,“ napsal Trump na Twitteru.

Trumpovy výroky jsou v rozporu s prohlášením prezidentova bezpečnostního poradce Johna Boltona, který v sobotu novinářům řekl, že severokorejské zkoušky raket krátkého doletu z poslední doby jsou porušením rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Loni v červnu na summitu v Singapuru nejvyšší představitelé USA a KLDR slíbili, že budou pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova a posílení míru v regionu. Letošní únorový summit Kima s Trumpem ale skončil nezdarem. Pchjongjang požaduje zrušení sankcí za své odzbrojovací kroky, které ale Spojené státy považují za nedostatečné.

Šéf Bílého domu si v neděli zahraje golf s japonským premiérem Šinzó Abem a zhlédne tři závěrečné zápasy velkého turnaje sumo. Politická jednání Trumpa s Abem jsou plánována na pondělí.

Reklama

Doporučované