Hlavní obsah

Trump se ohání skotskými kořeny. Místní ho tam ale nesnášejí. A jinde to není o moc lepší

Trump přijel na svou první státní návštěvu Británie.Video: Seznam. cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump přijíždí na třídenní státní návštěvu Spojeného království, která má nálepku „kontroverzní“. Obyvatelé Velké Británie nemají šéfa Bílého domu v lásce a očekává se, že během Trumpova pobytu vyjdou do ulic. Zvlášť spadeno mají přitom na amerického prezidenta Skotové.

Článek

Matka prezidenta Spojených států Mary Anne MacLeodová byla stoprocentní Skotka ze souostroví Vnější Hebridy, a tak je Trumpovo tvrzení o skotských kořenech těžké zpochybňovat. V době, kdy se Trump rozhodl ve Skotsku investovat, také ještě tamním obyvatelům náklonnost amerického miliardáře k malebnému pobřeží a místním golfovým klubům nevadila. Ba naopak. Na ruku mu dlouho šel i dlouholetý první skotský ministr, tedy šéf regionální vlády, Alex Salmond.

Trump se dokonce stal mezinárodním ambasadorem skotské vlády. V roce 2006 koupil Donald Trump obří pozemek v Menie s cílem vybudovat tam opulentní golfový resort (dnešní Trump International). V roce 2014 pak přibyl ještě slavný golfový areál Turnberry (dnes Trump Turnberry), který opakovaně hostil prestižní British Open.

Jenže chování Trumpových lidí při spravování a rozšiřování skotských investic a hlavně pak Trumpovy politické ambice i jeho protiimigrační a protimuslimská rétorika přinesly obrat o 180 stupňů. Z plavovlasého Američana se stal velmi rychle veřejný nepřítel číslo 1. Celé Skotsko teď fandí starousedlíkům z oblasti Menie severně od Aberdeenu, kteří vedou s Donaldem Trumpem něco na styl partyzánské války. Milneovi, Forbesovi a další totiž odmítají prodat své domy a pozemky a brání další expanzi hřiště Trump International.

„Tady ty borovice, které se táhnou podél mého plotu, jsou Trumpovy. Ty sem nechali schválně nasázet jeho lidé. Ta první řada jsou moje vrby. Oni jsou takoví diletanti, že sem vysadili stromy, které se do zdejšího klimatu nehodí. Mají mi sice zakrývat výhled, ale některé stromy odumírají a já tak stále vidím písečné duny a Severní moře,” řekl mi v roce 2016 David Milne, který má spolu s manželkou Moirou ze střechy svého bungalovu skvělý výhled na několik jamek krásného hřiště.

Milne tvrdí, že se „nezasekl” kvůli tomu, že jde o byznys ve Skotsku nepopulárního šéfa Bílého domu. Vadí mu polopravdy, lži a ústrky, které prý od počátku budování hřiště používá druhá strana. Neetické praktiky Trumpova týmu potvrzuje také novinářka a aktivistka Suzanne Kellyová. „Místní lidé se prostě nechtěli a nechtějí stěhovat. Donald Trump si z mnoha důvodů vybral pro svůj golfový resort nesprávné místo.“

Kellyová šla ve svém odporu ještě dál a kvůli někdejším Trumpovým výrokům na adresu Mexičanů dokonce sepsala petici, která žádala zákaz vstupu kontroverzního Američana, tehdy ještě kandidujícího na post prezidenta, na území Spojeného království. Protože měla petice obrovský ohlas a stovky tisíc podpisů, musela se jí zabývat dokonce i Dolní sněmovna. Mimochodem mexická vlajka vlaje provokativně i na znamení solidarity vedle skotské zástavy Saltire na domku Milneových. Michael Forbes, který podle americké hlavy státu „žije s prasaty”, zase nevynechá jediný metr čtvereční na svých zdech a plotech, aby ho neopatřil protitrumpovským sloganem.

Trump označuje Skotsko za „mimořádné místo s mimořádnými lidmi”. Jenže právě tito mimořádní lidé jsou připravení ve velkém počtu vytáhnout do ulic, aby dali najevo, byť zcela mírumilovně, svůj odpor vůči americkému prezidentovi. Největší protitrumpovské protesty se ale logicky očekávají v Londýně. Podle britských médií si tak plánovači ostře očekávané návštěvy už od loňska pohrávali s myšlenkou, že by se americký host britské metropoli úplně vyhnul.

I kdyby Donald Trump s doprovodem nocoval ve Windsoru, což nejspíš bude, vyhýbání se Londýnu by působilo zvláštně a zbaběle, a tak se tento plán realizovat nebude. Trumpovu několikrát odloženou státní návštěvu, kterou Financial Times nazvaly vtipně „posledním pomázáním” pro vládu Theresy Mayové, tak nejspíš budou provázet masové projevy nevole, ať už během přivítání na Horse Guards Parade nebo u Clarence House, kam Trump přijde k princi Charlesovi na čaj.

Theresa Mayová doufá, že návštěva je „šancí posílit beztak těsné vztahy mezi Spojenými státy a Velkou Británií”. Mnoho Britů se ale chystá ukázat, že o „těsné vztahy” s trumpovskou Amerikou nestojí. Mimochodem předsedové labouristů a liberálních demokratů, Jeremy Corbyn a Vince Cable, už sdělili, že na státní banket s americkým prezidentem nedorazí…

Reklama

Doporučované