Hlavní obsah

Trump se opřel do bitcoinu: Vypadá to jako podvod

Foto: Pixabay.com

Americký exprezident Donald Trump

Reklama

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že považuje bitcoin za „podvod“, který ovlivňuje hodnotu dolaru. Nejde však o jeho první ostré výroky vůči kryptoměnám, v roce 2019 způsobil propad bitcoinu zhruba o deset tisíc dolarů.

Článek

Kurzu největší kryptoměny světa úplně nesvědčí, když si ho někdo všímá. Stačí jeden tweet Elona Muska a bitcoin roste – nebo taky padá.

Jenže není třeba ani tweetovat, americký exprezident Donald Trump na Twitter nemůže, ale s bitcoinem si dokáže pohrát třeba v rozhovoru pro televizní stanici Fox Business. „Bitcoin prostě vypadá jako podvod,“ prohlásil Trump a dodal, že se mu nelíbí, jak konkuruje dolaru.

Také vyzval k většímu monitorování kryptoměn a sdělil, že by se měly regulovat „velmi, velmi přísně“. Napsala to britská BBC.

Bývalý šéf Bílého domu svým prohlášením reagoval na fakt, že středoamerický Salvador udělal jako první na světě z bitcoinu svou oficiální měnu. Ale není to zdaleka první Trumpovo kryptopranýřování. Například v roce 2019 poslal kurz bitcoinu přibližně o deset tisíc dolarů níž výrokem, že není „fanouškem bitcoinu a dalších kryptoměn“.

Bývalý poradce exprezidentovy administrativy pro národní bezpečnost John Bolton uvedl, že Trump dokonce několikrát hovořil s ministrem financí Stevenem Mnuchinem o úplném zákazu kryptoměn.

Justin Urquhart-Stewart, spoluzakladatel společnosti Seven Investment Management a investiční platformy Regionally, se v otázce kryptoměn přiklonil na Trumpovu stranu. Podle něj představuje bitcoin potenciální hrozbu destabilizace měn, jelikož „přitahuje peníze bez jakékoli zdravé finanční síly“.

Vzestup bitcoinu dává za vinu osobnostem, jako je Elon Musk, které se „chovají hloupě“, díky čemuž široká veřejnost vnímá kryptoměnu jako důvěryhodnou. „Bitcoin je nebezpečný, protože se snaží vytvořit úroveň důvěryhodnosti nespolehlivé a zcela nepodložené hodnoty,“ řekl pro BBC.

S tvrzením, že tato kryptoměna ohrožuje americký dolar, však nesouhlasí – připouští, že by mohla představovat mírnou hrozbu pro zlato. „Prostředek, kterým Amerika uplatňuje svůj světový vliv, je převážně dolar, a toho se nehodlá vzdát, takže v bitcoinu nevidím vůbec žádnou hrozbu,“ vysvětluje Stewart.

Hlavní tržní analytik společnosti Markets.com Neil Wilson, si myslí, že bitcoin rozhodně není měna, ale funguje spíše jako „cenný papír, na principu akcií nebo dluhopisů“.

„I když se jeho hodnota výrazně zvýšila, je příliš volatilní na to, aby byl měnou – kolísá více než většina akcií,“ řekl Wilson a dodal, že lidé většinou kupují bitcoin spíše proto, aby jej drželi a investovali, než aby s ním často prováděli transakce.

Vlády podle něj ale nemají rády, když někdo jiný vytváří alternativní platidla. „Zdá se, že nějakou dobu kryptoměny tolerovaly, ale nakonec si zavedou vlastní digitální měny a vytlačí bitcoin na okraj,“ dodal Stewart pohled na budoucnost krypta.

Podle amerického serveru Forbes klesla po Trumpově komentáři cena bitcoinu o 1,3 procenta, což však vzhledem k obrovským výkyvům kurzu představuje spíš drobný pohyb.

Od začátku května však bitcoin ztrácí poměrně výrazných 40 procent, pokles byl obecně přičítán jednak tomu, že Čína zakázala bankám a platebním společnostem poskytovat služby spojené s transakcemi v kryptoměnách, a jednak oznámení výrobce elektromobilů Tesla, který týden předtím uvedl, že bitcoin již nebude přijímat.

Reklama

Doporučované