Hlavní obsah

Trump se pohádal s předními demokraty. Jestli mi neschválíte zeď, postavím vládu mimo provoz, pohrozil

Americký prezident se kvůli zdi na hranici s Mexikem pohádal s demokraty.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa a předních postav Demokratické strany skončila v Oválné pracovně slovní přestřelkou před objektivy novinářů. S Nancy Pelosiovou a Chuckem Schumerem se prezident do sporu dostal především kvůli zdi na hranicích s Mexikem.

Článek

„Neexistuje varianta, že byste ve Sněmovně reprezentantů sehnal většinu ke schválení zdi,“ řekla směrem k Donaldu Trumpovi lídryně sněmovních demokratů Nancy Pelosiová. Americký prezident bleskově reagoval. „Kdybych chtěl, měl bych je hned,“ čímž si od Pelosiové vysloužil evidentně ironické podpoření. „Tak prosím, do toho.“

Americká televize CNN rozhovor mezi prezidentem a představiteli demokratů ve Sněmovně reprezentantů a Senátu nepřímo označila za pohled do budoucnosti, kdy ve Washingtonu dojde k dělbě moci mezi republikány a demokraty. K té dojde v lednu, kdy Demokratická strana ovládne Sněmovnu reprezentantů a pro administrativu Donalda Trumpa bude mnohem složitější prosazování konkrétních řešení.

„Pokud nedostaneme, co chceme, ať to bude jakkoliv... Postavím vládu mimo provoz,“ pohrozil později při setkání Trump. Americký prezident po demokratech požaduje přistoupení na jeho vizi pro ochranu vnější americké hranice, která zahrnuje mimo jiné investici pěti miliard dolarů do zdi na hranici s Mexikem.

Demokraté se oproti tomu snaží prezidenta a republikány v Kongresu přesvědčit k podpisu dohody stanovující investice do ochrany hranic v hodně 1,6 miliard dolarů. Peníze pak podle nich mohou být použity mnohem efektivněji než na stavbu „betonové zdi prezidenta Trumpa“, jak ji nazval lídr demokratů v Senátu Chuck Schumer.

Donald Trump přesto na stavbě zdi trvá. Při slovní výměně s demokratickými špičkami upozorňoval, jako nesčetněkrát v minulosti, že do Spojených států před Mexiko míří teroristé. „Nancy, je to velice jednoduché. Potřebujeme chránit naše hranice. Valí se k nám lidé, včetně těch, kteří k nám míří se záměrem páchat násilí,“ řekl Trump mimo jiné směrem k Pelosiové.

Americká vláda se na rozpočtu pro příští rok musí dohodnout do 21. prosince, pokud k tomu nedojde, přijde na řadu zastavení provozu vládních budov. V případě, že na to skutečně dojde, prezident Trump podle Pelosiové pocítí důsledky. Případná vina za zastavení vládního provozu podle ní půjde na jeho vrub, protože se stále může opřít o většinu v obou komorách americké vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované