Hlavní obsah

Trump se posledním projevem rozloučil. O Bidenovi nepadlo ani slovo

Foto: Profimedia.cz

Trumpův poslední projev. Demokrat Joe Biden složí prezidentskou přísahu ve středu kolem 18:00.

Reklama

aktualizováno •

Odcházející prezident USA Donald Trump se v projevu rozloučil s prezidentskou funkcí a vyzval Američany k modlitbám za novou administrativu. Nezmínil však jméno svého nástupce Joea Bidena.

Článek

„Tento týden uvádíme do úřadu novou administrativu a modlíme se za to, aby se jí podařilo udržet Ameriku bezpečnou a prosperující,“ řekl Donald Trump v předtočeném projevu. „Přejeme jim vše nejlepší a také chceme, aby měli štěstí – to je velmi důležité slovo,“ dodal prezident, který se jako první v moderní americké historii z vlastního rozhodnutí nezúčastní slavnostní inaugurace svého nástupce.

Trump v projevu vyzdvihl úspěchy své vlády, ke kterým podle něj patřilo například vystoupení z řady mezinárodních úmluv včetně Pařížské klimatické dohody z roku 2015. Chválil rovněž svoje diplomatické úspěchy na Blízkém východě, kde se jeho vládě podařilo zprostředkovat navázání oficiálních vztahů mezi Izraelem a několika arabskými státy.

Svoje čtyřleté působení v Bílém domě označil za zázrak a stejným slovem charakterizoval také rychlé nasazení vakcíny proti covidu-19, které by podle jeho slov jiné administrativě trvalo až deset let. Vývoj vakcíny společností Pfizer a BioNTech, kterou regulační úřady v USA schválily k použití jako první, přitom Trumpova vláda nepodporovala.

„Oživili jsme naše (mezinárodní) spojenectví a spojili jsme státy, aby se postavily Číně jako nikdy předtím,“ řekl Trump. „Jsem zvláště hrdý, že jsem prvním prezidentem za několik posledních desetiletí, který nezahájil žádnou novou válku,“ dodal.

Republikán rovněž prohlásil, že jej zhrozil útok na sídlo Kongresu z 6. ledna. Ten provedli Trumpovi příznivci, které prezident krátce předtím vyzval k pochodu na Kapitol a řekl jim, ať „bojují hlava nehlava“ proti údajným volebním podvodům, jež se však prezidentovi nepodařilo dokázat před soudy. Trumpovi přitom původně trvalo asi den, než se proti násilnostem ohradil.

Prezident také zopakoval svoje předchozí tvrzení, že jeho hnutí bude v USA nadále pokračovat. Reuters však poznamenává, že prezident svůj odkaz výrazně pošpinil v posledních měsících svého prezidentství, kdy neustále opakoval nepodložená tvrzení o podvodech a snažil se všemi prostředky podrýt volební proces, ačkoliv podle státních i federálních úřadů volby proběhly bezproblémově.

„Odcházím z tohoto velkolepého místa s loajálním a radostným srdcem a optimistickým duchem a nejvyšší důvěrou, že naši zemi a naše děti to nejlepší teprve čeká,“ řekl Trump před koncem svého mandátu.

Na inauguraci nepřijde

Trump již dříve prohlásil, že se dnešní slavnostní inaugurace Joea Bidena nezúčastní, stejně tak jeho manželka Melania. Chybět ale nebude odcházející viceprezident Mike Pence. Stejně tak dorazí bývalí prezidenti USA Bill Clinton, George Bush a Barack Obama.

Zazpívá Lady Gaga nebo Jennifer Lopezová, recitovat bude básnířka Amanda Gormanová.

Ceremonii letos provází celá řada bezpečnostních opatření, která se ještě zpřísnila po násilném vniknutí do Kapitolu na začátku ledna. Členové Národní gardy hlídají samotnou budovu a rozmístěni jsou i v ulicích Washingtonu – okolí Kapitolu je prakticky hermeticky uzavřené.

Trumpovy poslední kroky

Jen několik hodin před odchodem z funkce Donald Trump nařídil odtajnění souboru dokumentů souvisejících s šetřením Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), které se zabývalo vlivem Ruska na americké volby v roce 2016 a vedlo k dlouhému vyšetřování Trumpovy prezidentské kampaně. Informovala o tom agentura Reuters. Trump, který se dlouhodobě snaží dokázat, že se jej demokraté snažili pomocí vyšetřování svrhnout, v prohlášení uvedl, že odtajněný text byl částečně zredigován, aby jej bylo možné zveřejnit.

Jakou část dokumentů Trump nařídil odtajnit, podle serveru Politico však v tuto chvíli není jasné. Prezident uvedl, že se jeho rozhodnutí opírá o výsledky přezkumu ministerstva spravedlnosti z 30. prosince. Ministerstvo mu podle něj předalo šanon dokumentů, které dosud nebyly odtajněny a o jejichž zveřejnění v „maximálním možném rozsahu“ Trump požádal. FBI se zveřejněním nesouhlasila a uvedla, že by dokumenty alespoň měly být zredigovány. Trump oznámil, že návrhy těchto úprav přijal.

Odcházející prezident také podepsal exekutivní příkaz, jímž na příštích 18 měsíců zastavil deportace Venezuelanů, kteří se nelegálně usadili v USA. Rozhodnutí, jež se nevztahuje na zločince, zdůvodnil krizí, v níž se Venezuela ocitá. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Trump v dopisu ministrům zahraničí a vnitřní bezpečnosti uvedl, že situace ve Venezuele se zhoršuje a ohrožuje „bezpečnost a blahobyt amerického lidu, což si žádá odklad vyhoštění venezuelských státních příslušníků, kteří jsou přítomni ve Spojených státech“. Krok podporovali Trumpovi republikánští spojenci na Floridě, kde se usadilo mnoho Venezuelanů poté, co uprchli z vlasti kvůli vážné hospodářské a politické krizi.

Donald Trump se navíc rozhodl omilostnit svého bývalého poradce a hlavního stratéga Steva Bannona, který čelil obvinění z podvodu v souvislosti se sbírkou na stavbu zdi na hranici s Mexikem. S odvoláním na představitele Bílého domu to napsal americký list The New York Times. Televize CNN s odkazem na své zdroje upozorňuje, že nejde o konečné rozhodnutí, dokud Trump nepodepíše příslušné dokumenty. Podle agentury Reuters Trump naopak neomilostnil sebe sama či svého právníka Rudyho Giulianiho.

Reklama

Doporučované