Hlavní obsah

Chladné podání ruky a rozpačité výrazy. Trump se ve Vatikánu sešel s papežem

Přímý přenos ze schůzky Donalda Trumpa s papežem Františkem.

 

Reklama

Prezident USA přijel do Říma, kde končí svoji zahraniční cestu do středisek tří světových náboženství.

Článek

Papež František ráno přijal ve vatikánském Apoštolském paláci k soukromé audienci amerického prezidenta Donalda Trumpa. Návštěva Vatikánu symbolicky uzavřela cestu prezidenta USA do středisek tří světových náboženství - muslimské Saúdské Arábie, židovského státu a vatikánského centra římských katolíků.

Trump přišel do papežské rezidence s několika poradci a nejbližšími členy své rodiny. Manželka Melania a dcera Ivanka se v souladu s letitou vatikánskou tradicí dostavily na setkání s papežem v černém a s rouškou zakrývající vlasy. Prezident při uvítání prohlásil, že setkání s papežem je pro něj velkou ctí.

Podle znalců vatikánských zvyklostí bylo setkání papeže s prezidentem v úvodu chladné, zejména z Františkovy strany. Trump působil zaraženě a první stisk ruky provázely vážné tváře bez úsměvu. Po skončení půlhodinového soukromého rozhovoru si František srdečně potřásl rukou se členy Trumpova doprovodu. Oba muži si vyměnili dary.

Jednání bylo očekáváno se zájmem vzhledem k jejich poměrně ostré veřejné výměně názorů během loňské prezidentské kampaně v USA. Papež a prezident se rozcházejí v postojích k problémům migrace a ochrany životního prostředí.

František ostře kritizoval záměr Bílého domu vybudovat zeď na hranici s Mexikem a zakázat vstup do USA občanům několika muslimských zemí. Papež v této souvislosti prohlásil, že člověk pomýšlející na budování zdí místo mostů "není křesťan", což Trump označil za "nechutný" výrok.

Během kampaně se americký miliardář o Vatikánu několikrát nelichotivě zmínil. "Kdyby byl Vatikán napaden Islámským státem, což, jak víme, je jeho konečným cílem, můžu vám říct, že papež by si úpěnlivě přál, aby se Donald Trump stal prezidentem," řekl budoucí šéf Bílého domu na jednom z volebních mítinků.

Papež se po setkání s prezidentem odebral k tradiční středeční generální audienci. Trump se vydal na prohlídku svatopetrské baziliky a slavné Sixtinské kaple. Před polednem se sejde se svým italským protějškem Sergiem Mattarellou a s premiérem Paolem Gentilonim, než odletí na schůzku s evropskými státníky do Bruselu.

Reklama

Související témata:

Doporučované