Hlavní obsah

Trump se pustil do obchodního řetězce kvůli své dceři Ivance

Trump se pustil do obchodního řetězce kvůli své dceři IvanceVideo: Oliver Sálus

 

Reklama

Pět obchodních řetězců už přestalo prodávat zboží firmy Ivanky Trumpové.

Článek

Někteří obchodníci se odvracejí od dcery amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanky. Americký obchodní řetězec Nordstrom vyřadil oblečení vyráběné její firmou. Přidal se tak k dalším čtyřem prodejcům, kteří zboží Ivančiny firmy dále nenabízí.

Mluvčí prezidenta prohlásil krok Nordstromu za politický a podle Trumpovy twitterové reakce se firma zachovala vůči jeho dceři neférově.

Akcie firmy po jeho kritice klesly téměř o procento.

„Nordstrom se zachoval tak neférově k mé dceři Ivance. Je skvělá, vždycky na mě tlačí, abych dělal správné věci. Hrůza!" napsal Trump na Twitteru. 

Nordstrom již dříve zdůvodnil rozhodnutí učiněné minulý týden faktem, že oděvy se značkou Trumpové se neprodávají tak, jak si obchod představoval. K podobným krokům prý sahá běžně i u jiných výrobců.

„Prodeje značky nepřetržitě klesaly až do bodu, kdy to pro nás přestalo mít obchodní smysl,” uvedla společnost v prohlášení s tím, že Ivanku Trumpovou osobně informovali na začátku ledna.

Krok obchodního řetězce přichází na pozadí kampaně, která běží na Twitteru a bojkotuje všechny produkty Trumpovy rodiny.

Hashtag #GrabYourWallet odkazuje na prezidentovy vulgární projevy o ženách z roku 2005.

„Ode dneška najdete oficiální a aktuální seznam #GrabYourWallet na http://grabyourwallet.org."

Prezidentův mluvčí Sean Spicer označil jednání Nordstromu za politické a Trumpův výrok jako obranu jeho dcery.

„Jedná se o přímý útok na jeho politiku a její jméno, a tak se jasně postavil proti pomluvám vůči jeho dceři, protože mají problém s jeho politikou,” uvedl Spicer.

Značka Ivanka Trump Collection, která se zaměřuje na kolekci oblečení, šperků a módních doplňků, zklamala krátce po Nordstromu i dalšího prodejce, luxusní obchod Neiman Marcus Group, jenž podle webu Yahoo News stáhl z prodeje její šperky. Nordstrom je pátým řetězcem, který Ivančinu kolekci vyřadil, píše BBC.

Kritika od demokratů

Spolupracovník prezidenta Baracka Obamy Norm Eisen označil Trumpův výrok za „skandální" a doporučil Nordstromu, aby prezidenta žaloval.

Mluvčí senátora za Pensylvánii Boba Caseyho řekl, že se senátor „domnívá, že je neetické a nevhodné, aby se prezident pustil do soukromé společnosti, která odmítá obohatit jeho rodinu".

Reklama

Související témata:

Doporučované