Hlavní obsah

Trump se rozohnil na Twitteru a velkými písmeny se pustil do íránského prezidenta

Situace mezi USA a Íránem se vyostřila. Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

„Pustit se do boje s Íránem by znamenalo rozpoutat matku všech válek,” řekl íránský prezident Hasan Rúhání. „Nikdy znovu nevyhrožujte Spojeným státům, nebo ponesete následky, které musel v historii nést jen málokdo,” odpověděl Trump velkými písmeny.

Článek

Napjatá situace mezi Íránem a USA se vyostřila slovní přestřelkou mezi hlavami obou států. Poté, co Spojené státy zpřísnily sankce uvalené na Írán, upozornil íránský prezident Hasan Rúhání USA na to, aby si nehrály s ocasem lva, protože by toho potom navždy litovaly.

„Pustit se do boje s Íránem by znamenalo rozpoutat matku všech válek,” doplnil Rúhání. Zároveň ale uvedl, že udržet s jeho zemí mír by znamenalo udržet matku všeho míru.

Donald Trump zareagoval, jak je ostatně jeho zvykem, na svém twitterovém účtu. Tentokrát za použití velkého množství kapitálek. „Nikdy znovu nevyhrožujte Spojeným státům, nebo ponesete následky, které musel v historii nést jen málokdo,” napsal Trump v pondělí. „Už nejsme zemí, která by stála za vašimi slovy plnými násilí a smrti,” směřoval na adresu Íránu.

Negativně se o Íránu vyjadřuje i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Íránskou vládu označil za mafii a obyvatelům země slíbil podporu, jejíž podobu ale blíže nespecifikoval.

Spor mezi Íránem a USA započal v květnu, kdy Spojené státy vypověděly jadernou dohodu z roku 2015, pod níž jsou podepsané ještě další velmoci. Po odstoupení od smlouvy USA uvalily na Írán sankce. V minulém měsíci vyzvaly své spojence i další země světa, aby do 4. listopadu přestali dovážet íránskou ropu. Na to Írán reagoval výhrůžkou, že pokud sankce neustanou, nebude se vyvážet ani ropa z okolních států.

Reklama

Doporučované