Hlavní obsah

Trump se setkal s Macronem. Po rozhovorech povečeří na Eiffelově věži

Donald Trump se setkal s Emmanuelem Macronem v PařížiVideo: AP

 

Reklama

Spojené státy a Francii mohou dělit občasné rozpory, nenaruší ale letité spojenectví, které vzniklo v dobách americké revoluce, prohlásil Trump po jednání s Macronem.

Článek

V Paříži ve čtvrtek začaly rozhovory prezidentů USA a Francie. Donald Trump na tiskové konferenci po jednání s hlavou Francie Emmanuelem Macronem prohlásil, že Spojené státy a Francii mohou dělit občasné rozpory, nenaruší ale letité spojenectví, které vzniklo v dobách americké revoluce.

Trump připustil, že jednou ze sporných otázek je Pařížská klimatická dohoda, od které se Spojené státy rozhodly v červnu odstoupit. I přesto země podle Trumpa „zůstane lídrem" v ochraně klimatu. Pokud jde o Pařížskou dohodu, „leccos se může stát, uvidí se, co to bude," poznamenal šéf Bílého domu bez dalšího vysvětlení.

Oba prezidenti na tiskové konferenci potvrdili, že jedním z hlavních témat jednání byla syrská krize. Trump připomněl, že výsledkem jeho nedávného jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem bylo příměří na jihu Sýrie, které dosud trvá.

Macron uvedl, že Francie a USA budou spolupracovat na „cestovní mapě" pro obnovu poválečné Sýrie. Oba státy se podle něho také dohodly na společném postupu v boji proti kybernetické kriminalitě a internetové propagandě.

Prezidenti jednání zahájili po krátkém ceremoniálu v pařížské Invalidovně, kde se Donald Trump v doprovodu manželky Melanie a hostitelského páru Macronových poklonil památce francouzských vojevůdců.

Celý den pak Trump se svým francouzským protějškem za doprovodu manželek zakončili večeří v restauraci Jules Verne ve druhém patře Eiffelovy věže.

Reklama

Související témata:

Doporučované