Hlavní obsah

Trump se tvrdě opřel do sportovních hvězd, odpověď dostal hned zpátky

Americký prezident se pustil do sportovních hvězd.Video: AP

 

Reklama

Prezident kritizoval hráče amerického fotbalu za tichou demonstraci, jíž vyjádřili podporu obětem policejního násilí.

Článek

Americký prezident Donald Trump se ostře pustil do hráčů amerického fotbalu, kteří během americké hymny protestovali proti rasovým poměrům v USA.

Hráči během hymny poklekli, aby vyjádřili podporu hnutí protestujícímu proti policejnímu násilí na občanech černé pleti.

„Neměli byste radost, kdyby přišel jeden z majitelů NFL a toho zkurvysyna, co neprojevuje respekt k naší vlajce, vytáhl z hřiště a rovnou ho vyhodil?” řekl Trump v sobotu před jásajícím davem na veřejném shromáždění v Alabamě.

Poté pokračoval na svém twitterovém účtu, kde útočil i na vrchní představitele Národní fotbalové ligy.

Roger Goodell z NFL právě vydal prohlášení, ve kterém se snaží obhájit naprostou neúctu některých hráčů vůči naší zemi. Řekni jim, ať si stoupnou! 

Reakce šéfů NFL i sportovců na sebe nenechala dlouho čekat.

Podle Rogera Goodella podobné komentáře rozdělují společnost. Prezidentovo pozvání do Bílého domu odmítl po vulgárním vyjádření basketbalista Stephen Curry. Trump na oplátku zrušil pozvání pro celý jeho tým Golden States Warriors.

Za Curryho se postavil hvězdný basketbalista LeBron James, který svou reakci dokonce natočil i na video.

Bruce Maxwell, jeden z fotbalistů, kteří během hymny poklekli, odmítl, že byl šlo o pohrdání americkými státními symboly. Fotbalisté prý jenom poklekli před lidmi, kteří nemají možnost se vyjádřit. Navázali tak na řadu podobných tichých demonstrací, které loni odstartoval fotbalista Colin Kaepernick.

V sobotu podobné gesto složil během koncertu v New Yorku i zpěvák Stevie Wonder. „Dnes večer poklekám před Amerikou,” prohlásil. Připojil se k němu i jeho syn.

Reklama

Doporučované