Hlavní obsah

Trump se učí řemeslu. Japonského premiéra zaskočil způsobem, jakým mu podal ruku

Japonský premiér byl z podání ruky poněkud rozpačitý.

 

Reklama

Nováček v Bílém domě přivedl do rozpaků Šinzó Abeho. Ale jinak splnila návštěva japonského premiéra účel, vztahy s USA narovnány.

Článek

Japonský premiér Šinzó Abe se setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě. Trump měl k pozvání šéfa japonské vlády čerstvý důvod: Bylo třeba zažehlit některé přehmaty z ostré kampaně.

Trump totiž během ní ostře kritizoval japonskou obchodní, finanční i bezpečnostní politiku. Japonským automobilkám pohrozil uvalením cla na dovoz a řekl, že Japonsko uplatňuje vůči dovozu zahraničních automobilů nekalé bariéry.

Po setkání v sídle amerických prezidentů jsou vztahy o poznání vřelejší, hodnotí světové agentury setkání Trump - Šinzó Abe. Ale ještě víc než diplomatického urovnávání si novináři všímali způsobu, jakým Trump potřásl svému protějšku rukou.

Trvalo to celých 19 sekund a pro japonského premiéra bylo prezidentovo gesto pro fotografy očividně spíše utrpením. Trump - stále ještě nováček v prezidentské roli - vyslechl i radu Abeho, aby se při podávání rukou na sebe podívali. Když Trump jeho ruku konečně pustil, na premiérovi byla znát velká úleva.

Abe byl po britské premiérce Therese Mayové druhým klíčovým americkým spojencem, s nímž se nový prezident v Bílém domě osobně setkal.

Co nás čeká v duelu Trump - Merkelová? Půjde i o výplatní pásky Čechů:

Duel Trump - Merkelová začal. Amerika první, ale Německo druhé být nehodlá.Video: Martin Jonáš

Reklama

Související témata:

Doporučované