Hlavní obsah

Trump se Zemanem mění pravidla, jak se obvykle chovají prezidenti, říká americký politolog

Svět bez obalu: Trump mění pravidla pro prezidenty.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Máme už brát jako fakt, že se prezidenti budou chovat jako Miloš Zeman nebo Donald Trump?

Článek

Navzdory tlaku Bílého domu vyšla ve Spojených státech kniha s titulem Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu, kterou napsal známý novinář Michael Wolff.

Kniha ihned vyvolala velký rozruch.

Wolff vyzpovídal zhruba 200 lidí, mimo jiné i bývalého poradce amerického prezidenta Stephena Bannona, přičemž někteří z nich zpochybňují duševní zdraví amerického prezidenta a tvrdí, že Trump nemá schopnosti vládnout, že je dětinský a pologramotný a dokonce si to prý myslí i jeho rodina.

Wolff v rozhovoru pro televizi NBC zdůraznil, že vše napsal díky svému přístupu do Bílého domu, který získal od Steva Bannona. „Skutečným cílem této knihy je, aby se čtenáři cítili tak, že se mnou sedí na gauči a sledují, co se děje v západním křídle Bílého domu,” tvrdí novinář.

Když jste prezident, je to jinak

Právě Wolffův výjimečný přístup do Bílého domu ale připadá americkému politologovi Jonathanu Terrovi velmi nestandardní.

„Wolff strávil 8 měsíců s lidmi, kteří se pak stali zdrojem pro jeho knihu. Během kampaní jsou politici více otevření a rádi poskytují informace, protože chtějí, aby o nich jejich voliči věděli a pak je volili. Ale když se stanete prezidentem, tak se vše mění,” říká Jonathan Terra.

„Důvod je zřejmý - někdo o vás může napsat něco špatného. Někdo, kdo se k vám dostane příliš blízko a dozví se příliš mnoho a napíše o tom, vám může způsobit velké problémy. Může ohrozit i politické operace Bílého domu,” tvrdí americký politolog.

Češi by mohli rozumět

Další důležitá věc, kterou tato kniha přináší k diskuzi, je, jestli už Trump změnil pravidla, jak se obvykle chová americký prezident, do takové míry, že bude obtížné je vrátit zpět, zamýšlí se dále Terra.

„Máme prezidenta, který se chová unáhleně, který vládne zcela nepředvídatelně, který používá svůj Twitter pro svá politická prohlášení, jež pak musí jiní dementovat a upravovat. Změní se podle tohoto člověka, který má tolik komplexů, tolik zvláštních vlastností a který se chová někdy tak bláznivě, normy pro chování amerických prezidentů?” ptá se a obrací se do České republiky.

„Myslím, že Češi by mi měli rozumět, protože Miloš Zeman také změnil taková pravidla, když vyhrál prezidentské volby, začal otevřeně podporovat Rusy, začal se chovat divně - asi i díky svým problémům s alkoholem, z čehož se pak stala veřejná věc. Takže se nabízí otázka: zůstává post prezidenta stále ještě věcí, která má nějakou důstojnost? Můžeme ještě očekávat, že se prezidenti budou chovat podle nějakých pravidel, nebo už máme brát jako fakt, že se vše neodvolatelně změnilo a že se budou už chovat jako Miloš Zeman nebo Donald Trump?”

Celý rozhovor s americkým politologem Jonathanem Terrou nabízí pořad Svět bez obalu. Podívejte se na video v úvodu tohoto textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované