Hlavní obsah

Trump sestavuje tým. Seznam se plní muži, výjimkou je Indka z Karolíny

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Donald Trump vyjednává s potenciálními členy své budoucí vlády. O většině ministerských postů stále není jasno.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Donald Trump má necelé dva měsíce na sestavení svého týmu i vládního kabinetu. O většině jmen se jen spekuluje. U několika má Trump už jasno.

Článek

Donald Trump by měl jako budoucí americký prezident obsadit na čtyři tisíce míst. Musí sestavit tým, který s sebou vezme do Bílého domu, a především vládu. Má na to přitom jen necelé dva měsíce. Některá jména, například bývalého newyorského starosty Rudyho Giulianiho, se objevují hned u několika postů.

Zatím má Trump jasno o části svého vlastního týmu. Tajemníkem a šéfem Bílého domu se stane Reince Priebus, předseda Národního výboru republikánské strany. Jedním z Trumpových poradců pak bude Stephen Bannon, šéf jeho prezidentské kampaně a bývalý výkonný ředitel zpravodajství Breitbart News, které bylo pod jeho vedením známo výrazně protipřistěhovaleckou a nacionalistickou rétorikou. Proto je Bannon pro některé skupiny naprosto nepřijatelný.

Budoucí hlava Spojených států si již vybrala i ředitele amerických zpravodajských služeb neboli šéfa CIA. Ten současný, James Clapper, minulý týden oznámil rezignaci. Ve funkci setrvá jen do konce prezidentského mandátu Baracka Obamy. V pátek večer už bylo jasno o jeho nástupci. Trumpovu nabídku přijal kansaský kongresman Mike Pompeo, který se v otázkách bezpečnosti poměrně silně vymezuje vůči prezidentu Obamovi.

Je mi ctí přijmout nabídku zvoleného prezidenta vést CIA.

Zatímco Obama sliboval zavřít věznici Guantanámo, což nakonec nedodržel, Pompeo se s ním v tomto směru zásadně rozchází. Pompeo, který se hlásí k republikánské konzervativní formaci Tea Party, je velký odpůrce potratů. A to i za předpokladu, že se jedná o přerušení těhotenství po znásilnění či incestu.

Mezi ministry zatím Trump obsadil jen jeden post. V jeho kabinetu povede resort spravedlnosti Jeff Session, senátor za stát Alabama a bývalý alabamský ministr spravedlnosti. S Trumpem se shoduje například v názoru na radikální ochranu americko-mexické hranice.

Jednu z nejdůležitějších funkcí ve vládě – post ministra zahraničí – by mohl obsadit Mitt Romney, který se v roce 2012 utkal o Bílý dům s Barackem Obamou. Romney se s Donaldem Trumpem poměrně zásadně názorově rozchází. V předvolební kampani mezi sebou vedli ostré spory a Romney označil budoucího prezidenta dokonce podvodníkem. Že Trump o Romneym uvažuje, řekl televizní sanici Fox News budoucí viceprezident Mike Pence.

Chcete, aby Donald Trump jmenoval Mitta Romneyho do svého kabinetu po tom všem? Lidé v hlasování na Twitteru poslali budoucímu prezidentovi jasný vzkaz.

Žena indického původu

Zatím ale nemá Romney nic jistého. Ve hře jsou i další jména. Například John Bolton, bývalý velvyslanec USA při OSN, který v resortu již působil, a sice jako náměstek ministra pro kontrolu zbraní a mezinárodní bezpečnost. Další možností je Richard Hess, prezident Rady pro zahraniční vztahy a bývalý poradce George Bushe. Hovoří se i o Rudy Giulianim nebo o Nikki Haleyové – guvernérce Jižní Karolíny, která má indické předky a o níž se mluví jako o jedné z mála žen, které by Trump vůbec do svého kabinetu pustil. V její neprospěch hraje to, že dosud nemá žádnou zkušenost se zahraniční politikou.

V sobotu se Donald Trump sešel s generálem Jamese Mattisem, velitelem ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku, kterému se přezdívá Šílený pes. Přestože ho budoucí prezident na svém Twitteru označil za „generála generálů“, jasno zatím není.

Televize CNN v souvislosti s ministerstvem obrany zmiňuje několik jmen z řad senátorů či kongresmanů. Na důležitý resort by ale mohl přijít i Tom Cotton - vycházející republikánská hvězda. Cotton sloužil ve válce v Afghánistánu i Iráku, kvůli zahraniční politice ostře kritizuje prezidenta Obamu. V otázkách vojenství je poměrně nekompromisní. Například waterboarding - technika, při které je vyslýchaný člověk přivázán ke stolu nebo jiné desce a políván přes ručník či igelit na nos a ústa, aby měl pocit topení – nepovažuje za mučení, přestože Amnesty International jej tak klasifikuje.

Kdo napraví „Obama care"?

Pro budoucího prezidenta bude důležitým resortem i zdravotnictví. Trump v předvolební kampani opakovaně kritizoval reformu „Obama care“, jejímž cílem mělo být zpřístupnění zdravotní péče všem Američanům na základě povinného zdravotního pojištění. Nový ministr by tak měl přijít s úpravou reformy, která by reflektovala Trumpovu kritiku.

Post již odmítl Ben Carson, bývalý šéf dětské neurochirurgie v nemocnici Johns Hopkins v Baltimoru, který původně sám chtěl kandidovat na prezidenta. Dál se zatím hovoří například o Bobby Jindalovi, bývalém guvernérovi Louisiany. Televize CNN o něm napsala, že Republikáni nemají pro resort zdravotnictví nikoho kvalifikovanějšího. Oblasti se věnuje dlouhodobě, George W. Bush ho v roce 2001 jmenoval dokonce hlavním poradcem ministra zdravotnictví. Překážkou v jeho jmenování či dokonce oslovení by ale mohly být vyhrocené vztahy, které s budoucím prezidentem má. O Trumpovi řekl, že je to „šílenec, který musí být zastaven“.

Reklama

Související témata:

Doporučované