Hlavní obsah

Trump stírá ženy a ony teď jeho. Na jednu si (zatím) netroufl

Foto: Profimedia.cz

Odporná. Slovo, které proti ženám, jež s ním nesouhlasí nebo jej kritizují, používá prezident Donald Trump nejčastěji.

Reklama

Teď už se vážně musíš rozhodnout, řekla manželovi, když se blížily nominace na prezidentské kandidáty. A oproti všem předchozím politickým kampaním se tentokrát zapojila s nebývalou vervou. Kdo je Jill Bidenová?

Článek

Předstoupila před národ v obyčejných zelených propínacích šatech a mluvila k němu ve svém důvěrně známém prostředí – školní učebně. Ještě před tím ji životopisné video představilo jako mladou matku, zanícenou učitelku, důstojnou partnerku - ve chvílích štěstí i ve chvílích truchlení. A také v momentě, kdy se chystá vyrazit běhat. V legínách a starém triku, uniformě karantény kvůli covidu. „A najednou máte pocit, jo, tu znám. Je jedna z nás,“ popisuje list The New York Times vystoupení Jill Bidenové na nominačním sjezdu demokratů před nadcházejícími prezidentskými volbami.

V nich zkusí její manžel Joe porazit současného amerického prezidenta Donalda Trumpa. A oproti všem jeho předchozím politickým kampaním mu jeho žena nestojí „jen“ po boku, ale víc než aktivně se do boje o Oválnou pracovnu zapojila.

Foto: Profimedia.cz

Tajemství šatů. Po silném projevu Jill Bidenové na kongresu demokratů se vzedmula vlna zájmu o její prosté „tabulově“ zelené propínací šaty. Volební tým k nim žádnou informaci neuvedl, přestože je zvykem vědět, jaké nosí značky první dáma. Média vypátrala, že jde o dílo Brandona Maxwella.

Poprvé se chtěl Biden ucházet o úřad prezidenta na konci 80. let. Podporovala jej, ale zároveň si svědomitě budovala svou akademickou kariéru. Nicméně stála mu po boku, když oznamoval, že z boje o nominaci odstupuje.

Když jej pak v roce 2003 poradci a přátelé přesvědčovali, aby kandidoval na prezidenta, byla striktně proti. Seděli u nich doma a Jill Bidenová prošla obývákem v bikinách s velkým nápisem „NE“ na kůži, popisuje deník The Washington Post. Zlomilo se to v ní v roce 2003, když byl znovuzvolen George W. Bush.

„S tím musíš něco udělat. Tohle prostě nesmí pokračovat,“ řekla manželovi žena, která byla velkým odpůrcem iráckého tažení. Mimochodem klíčovým okamžikem pro rozhodnutí, zda Joe bude kandidovat na prezidenta v současných volbách, byla opět chvíle spojená s rodinou Bushových. Po pohřbu 41. prezidenta George Bushe staršího v listopadu 2018 na manžela udeřila při večeři: „Teď už se vážně musíš rozhodnout,“ citoval Bidenovou magazín Vogue. A Joe odpověděl: „Chci být prezidentem.“

Jak probíhal nominační sjezd, se podívejte v galerii:

+8

Jill sama se vrhla do kampaně s nebývalou vervou, mívá i víc setkání než její manžel. Dokonce přerušila svou učitelskou práci, což neudělala ani ve chvíli, kdy byla „druhou dámou“ USA. Joe Biden byl viceprezidentem Baracka Obamy po obě volební období. Michelle Obamová na tu dobu vzpomínala se smíchem. „Jill vždycky, kamkoliv jsme jely, třímala pod paží obří stoh písemek k opravení. Letěly jsme na státní návštěvu, ona zuřivě škrtala v pracích svých studentů a já jí říkala: No jo, ty máš i opravdovou práci. Řekni, řekni, jaké to je!“

A svou práci od té „viceprezidentské“ i striktně oddělovala a nedovolovala, aby jedna musela ustupovat druhé. S jedinou výjimkou. „Odlétali na návštěvu států Latinské Ameriky. A ona mě přišla požádat, jestli by mohla ukončit konzultační hodiny pro studenty o deset minut dřív, protože Air Force 2 už čeká. Tak jsem ji samozřejmě pustil, když letadlo už spalovalo benzín. Na své přednášky ale byla včas zpátky,“ zavzpomínal pro The Washington Post děkan Jim McClellan z vysoké školy NOVA, kde doktorka B., jak jí říkají studenti, vede kurzy angličtiny.

Mimochodem - byla tak první pracující „druhou dámou“ v historii, a pokud se stane Joe Biden prezidentem, hodlá toto prvenství zopakovat i v roli první dámy.

A dělá pro to všechno. V této kampani je klíčovým poradcem svého muže. „Říká se tomu manželství,“ odpovídá na otázku, zda probírají důležitá témata v boji o prezidentský úřad.

Byla tím, kdo nastoupil „usmiřovací“ cestu s Kamalou Harrisovou, dnes viceprezidentskou kandidátkou Joa Bidena. Vloni byla Harrisová ještě soupeřkou o nominaci a na Bidena nebývale ostře útočila. Třeba v debatě, kde mu řekla, že „podle ní není rasista, ale…“. Právě Bidenová byla tím, kdo Harrisovou aktivně prosazoval jako kandidátku na viceprezidentku.

Ostatně s Harrisovou pojí Bidenovy společná minulost. Když Harrisová působila jako generální prokurátorka v Kalifornii, byl Beau Biden, syn Joa Bidena z prvního manželství, generálním prokurátorem v Delaware a úzce spolupracovali.

Foto: Profimedia.cz

Tajná zbraň. Ačkoliv Trumpův tým zkusil zpochybnit africké kořeny Kamaly Harrisové, je tato žena, která byla první černou generální prokurátorkou a teprve druhou černou senátorkou, zásadní zbraní Bidenovy kampaně, jak si získat přízeň voličů jiné než bílé barvy pleti.

Jeho smrt v roce 2015 pak všechny hluboce zasáhla. Natolik, že Biden oznámil, že se nebude po skončení Obamovy éry ucházet o prezidentský úřad. Beau Biden podlehl rakovině. A byla to druhá velká rána v životě Joea Bidena.

O svou první ženu společně s malou dcerkou přišel v 70. letech při autonehodě. Po pár letech díky svému bratrovi zašel na rande naslepo s Jill. Viděl ji totiž na letišti na nějaké reklamě. Ona sama o té době mluví tak, že nikdy nebyla modelka: „Asi pětkrát jsem stála před objektivem pro nějakou reklamu a dostala asi dvacet dolarů.“

První dojem z Bidena prý nebyl nejlepší. „Přišel chlap v padnoucím obleku a kožených polobotkách, já tenkrát randila s kluky ve zvonáčích. Ale po večeři jsem mámě řekla: poprvé jsem byla na rande s gentlemanem,“ vzpomíná ve své životopisné knize Where the Light Enters.

Ačkoliv se vztah vyvíjel slibně, pětkrát nabídku k sňatku odmítla. Chtěla si kvůli Bidenovým synům být jistá, že je to navždy, „aby nepřišli o matku podruhé“. A jejich rodinnou historii dokázala zúročit ve svém projevu na demokratickém sjezdu, když mluvila o tom, proč její muž má vést celý národ, který potřebuje spojit.

„Jak ze zlomené rodiny uděláte opět rodinu celou? Stejně jako to uděláte s národem. S láskou, pochopením a malými činy ukazujícími soucit. S odvahou. S neochvějnou vírou,“ řekla s odkazem na to, že právě toho je její manžel schopen.

Při tom všem je tu jedna pozoruhodná okolnost. Ačkoliv je zřejmé, že Bidenová je klíčovým hráčem v boji o prezidentský úřad, Donald Trump na ni (alespoň zatím) nezaútočil. Přitom je svým slovním ponižováním žen, především pak těch, které mu jakkoli odporují, proslulý. Nevyhnou se mu ovšem ani ty, které „pro něj dýchají“. Odcházející proslulá poradkyně Kellyane Conwayová si vyslechla, že „musela jistě provést něco děsivého svému manželovi“, když ten si dovolí Trumpa kritizovat.

Hůř jsou na tom jeho odpůrkyně. Útočí na jejich vzhled. Ikonická manažerka Carly Fiorina se kdysi chtěla ucházet o prezidentskou kandidaturu. „Podívejte se na ten obličej, může takto vypadat prezident,“ ťal Trump. Když bojoval o nominaci s Tedem Cruzem, neštítil se ponižovat jeho manželku Heidi zachycenou s nelichotivým výrazem ve tváři jako velmi nevzhlednou ženu - zvlášť v porovnání s bývalou modelkou Melanií (Trumpovou).

A to byly ženy z jeho „republikánského“ tábora. Pro ty, které se mu vzpírají víc, má oblíbené slůvko. „Odporná“ (nasty) ve smyslu zlá, strašná, nesympatická, hnusná.

Bylo to jedno z prvních slov, které použil po nominaci Kamaly Harrisové jako pobočnice Joea Bidena v boji o Bílý dům. Pak jeho tým ještě přišel se zpochybňováním jejího původu. Nemluví prý přece za černochy, když je jamajsko-indického původu. Že Jamajčané mají z 80 procent africké kořeny, jim v tom nepřekáželo.

Odporná je podle něj pak vévodkyně ze Sussexu Meghan, protože si jej dovolila kritizovat ještě před svatbou s princem Harrym.

Příšerně odporná je také demokratická šéfka sněmovny Nancy Pelosiová, která nenechá na Trumpovi nit suchou.

Stejně tak odporná byla i dánská premiérka Mette Fredriksenová, která si troufla označit jeho zájem koupit Grónsko za absurdní.

A samozřejmě odporná byla i jeho protikandidátka v minulých volbách Hillary Clintonová, jíž v kampani neváhal ponižovat i sexuální nevybouřeností jejího manžela Billa.

Trumpův tým odráží obvinění, že je sexista, poukazem na to, že v jeho administrativě je na vrcholných pozicích (někdy i historicky poprvé) řada žen. Jak připomíná server CNN, „misogynie je ale jiný příběh“. Neboli že Trumpa jako misogyna vede k jeho prohlášením a touze ponižovat nesnášenlivost k ženám, které mu odporují. Ale není sexista, protože již v minulosti prokázal, že ženy nepovažuje za podřadné, když jim svěřoval řadu nejdůležitějších úkolů.

Útoky na ženy mu mohou velmi uškodit. I proto byla na sjezdu republikánů mezi řečníky řada žen, které vyzdvihovaly, co všechno pro ně udělal.

Průzkumy totiž ukazují, že současný prezident ztrácí podporu voliček. Oblíbený Trumpův argument po minulých vyhraných volbách zněl, že jej volilo 52 procent bílých žen. Důkladný průzkum Pew Research Center ovšem ukázal, že podpora bílých žen byla při volbě rozdělena spíše 47 procent pro Trumpa a 45 procent pro Clintonovou. Stále to byla ale výrazná podpora klíčové skupiny voličů, kterou nyní Trump ztrácí.

Jen na okraj - u žen jiné barvy pleti to prohrál již tenkrát, přesně 82 ku 16, připomíná časopis Time. A s útoky na Kamalu Harrisovou, nebo nedávno na Michelle Obamovou po jejím tvrdém projevu na demokratickém sjezdu to jistě nevylepší.

Aktuální průzkumy mezi bílými voličkami favorizují demokratického kandidáta. U vysokoškolsky vzdělaných žen má Trump 30procentní podporu, zatímco 63 procent z nich je pro demokratického kandidáta. Méně vzdělané voličky jsou pak Trumpovi trochu více nakloněné – 43 ku 49. Takže to vypadá, že Trumpovo ponižování protivnic se nevyplácí.

Foto: Profimedia.cz

Jsem tvůj příspěvek. Jill Bidenová se nebývale zapojila do kampaně svého muže. Když na věc přišlo, stala se na chvíli i bodyguardkou, když se vrhla mezi něj a Trumpovy příznivce.

Pro pořádek je nutno dodat, že Donald Trump podobně ponižuje i své mužské soupeře. Rád je označuje za „malé“. Ovšem útoky na ženy jsou vnímány jako podpásovější.

Možná i proto si zatím na Jill Bidenovou nedovolil. A možná i proto Bidenovi nejbližší spolupracovníci mluví o Jill Bidenové jako o „nejcennějším aktivu“ kampaně.

Sama se smyslem pro humor sobě vlastním vyvedla v tomto směru Joa Bidena přímo před jedním novinářem z míry. Volal jí, že se mu podařilo dosáhnout rekordních příspěvků na kampaň. „Jasně, vždyť já taky přispěla,“ řekla mu zcela vážně. Po chvilce ticha se smíchem dodala: „Ale ne vážně, já jsem ten příspěvek.“

Reklama

Doporučované