Hlavní obsah

Trump: Terorista z New Yorku by měl dostat trest smrti

Atentátník z Manhattanu by podle Trumpa měl být popraven (video: AP, Reuters).

 

Reklama

Atentátník Sayfullo Saipov v úterý najel na Manhattanu do davu a zabil osm lidí. Podle prezidenta Spojených států Donalda Trumpa by měl být popraven. Trump to napsal ve čtvrtek na Twitteru.

Článek

Už ve středu Donald Trump prohlásil, že vážně uvažuje o převezení Saipova do americké věznice Guantánamo na Kubě. USA tady po teroristických útocích ze září 2001 drží osoby podezřelé z terorismu.  S Guantánamem si to ve čtvrtek ale americký prezident rozmyslel.

„Newyorský terorista byl šťastný, když požádal o vyvěšení vlajky IS (Islámského státu) ve svém nemocničním pokoji. Zabil osm lidí a vážně jich zranil 12. Měl by dostat trest smrti!” napsal Trump.

O tom, že Saipov žádal vyvěšení vlajky teroristického hnutí ve svém pokoji, informovala americká média s odvoláním na dokumenty předložené soudu. Saipov rovněž vyšetřovatelům řekl, že chtěl teroristickou zástavu umístit i na nákladní vůz, kterým zaútočil. Nakonec si to rozmyslel, protože na sebe nechtěl předčasně upoutat pozornost.

Trump údajně už nebude usilovat o převoz Saipova na Guantánamo. „Rád bych toho newyorského teroristu poslal na Guantánamo, ale ze statistického hlediska by takový proces trval déle než ho nechat federálnímu systému,” napsal dnes na Twitteru Trump s tím, že je také dobré soudit muže tam, kde svůj čin spáchal. „Je třeba postupovat rychle. TREST SMRTI!” dodal.

Prezident již dříve označil Saipova za zvíře a prohlásil, že se vynasnaží, aby byla zrušena vízová loterie. Ročně může získat povolení k přistěhování do USA 50 tisíc lidí. V loterii získal vízum i Saipov.

Saipov vyšetřovatelům řekl, že zaútočil podle instrukcí teroristické sítě Islámský stát a že chtěl zabít co nejvíce lidí. Dal také najevo, že je na svůj čin hrdý.

Reklama

Doporučované