Hlavní obsah

Rodina nadevše, Trump si do Bílého domu vede svého zetě

Donald Trump chce dosadit do funkce svého zetě Kushnera.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Američtí demokraté ostře kritizují Donalda Trumpa za to, že chce mít svého zetě šéfporadcem v Bílém domě. K cestě Jareda Kushnera do funkce přitom pomohla demokratka Hillary Clintonová.

Článek

O Trumpově záměru povolat svého zetě Jareda Kushnera do štábu Bílého domu se vědělo delší dobu, dosud však nebylo jasné, jakou funkci bude zastávat. Původně se mluvilo o jeho možném jmenování velvyslancem v Izraeli nebo personálním šéfem Bílého domu.

Pětatřicetiletý miliardář Kushner, který je stejně jako Trump realitním podnikatelem, působil jako poradce už v Trumpově volebním štábu. Tehdy klíčová postava týmu, jak uvedla CNN, bude mít nyní na starost jak domácí, tak zahraniční politiku.

V této funkci bude mít pochopitelně přístup k informacím, které by byly snadno zneužitelné v podnikatelské sféře, a tak je manžel Trumpovy dcery Ivanky nucen opustit vedení svých podniků, aby se vyhnul střetu zájmů.

Foto: Oliver Sálus, Profimedia.cz

Jared Kushner s manželkou Ivankou Trumpovou

Trumpův záměr dosadit do důležité funkce svého příbuzného ihned napadla Demokratická strana. Upozornila i na zákon proti nepotismu, tedy zákaz upřednostňování rodinných příslušníků při dosazování do funkcí.

Na role v Bílém domě se ale tato norma přímo nevztahuje, federální etické zákony pouze těmto osobám nedovolují těžit z vlastního podnikání.

„Pomoc" Hillary Clintonové

Zákon proti nepotismu začal platit v 1967 za vlády prezidenta Lyndona B. Johnsona. Byl reakcí na postup jeho prezidentského předchůdce Johna F. Kennedyho, který dosadil do funkce ministra spravedlnosti svého bratra Roberta.

V roce 1993 byl však zákon upraven a nově se přestal vztahovat na pracovníky Bílého domu. Tehdejší prezident Bill Clinton tak mohl pověřit svou ženu Hillary, aby v jeho týmu šéfovala komisi pro reformu zdravotnictví.

„Prezident by nemohl dosadit například svého bratra do funkce generálního prokurátora, pokud se ale jedná o funkci v Bílém domě, není v tom problém," uvedli pro americký server The Daily Beast soudci Stephen Williams a Laurence Silberman.

Demokraté tak poukazují na zákon, který sami v minulosti pomohli okleštit.

Kushner bez byznysu i platu

Aby se Kushner vyhnul střetu zájmů a nezpůsobil svému tchánovi problémy, řeší teď se svými poradci možnosti, jak se zbavit podnikatelských aktivit a správy rodinného majetku.

Podle agentury Reuters chce prodat známý týdeník The New York Observer, který koupil v roce 2006 za 10 milionů dolarů. Vzdát se bude muset i pozice výkonného ředitele rodinného podniku Kushner Companies. Hodlá se zbavit i dalších aktivit včetně zahraničních investic a zájmů v podnicích své ženy Ivanky Trumpové.

„Existuje možnost, že by Kushner v Bílém domě nepobíral plat," uvedl washingtonský reportér BBC Antony Zurcher. Tuto informaci naznačuje nyní i Trumpův tým.

Rezignace čeká i Ivanku Trumpovou

Podobné kroky jako Kushner hodlá udělat i jeho manželka Ivanka Trumpová. Ta podle Reuters rezignuje na vedoucí pozice v Trump Organization a vedení svých dalších podniků. Nechce sice do prezidentova štábu v Bílém domě, ale plánuje se věnovat rodině a stěhování do Washingtonu.

Jared Kushner se oženil s Ivankou Trumpovou, druhým nejstarším potomkem nově zvoleného amerického prezidenta, v roce 2009. Vychovávají spolu tři děti.

Reklama

Doporučované