Hlavní obsah

Trump touží po dalším křesle v Senátu. Otevřeně podpořil Moora obviněného ze sexuálního obtěžování

Republikán Roy Moore se dočkal podpory prezidenta Donalda TrumpaVideo: AP

 

Reklama

Volby do Senátu v americkém státě Alabama jsou aktuálně tématem číslo jedna ve vnitrostátní politice USA. Zatímco Donald Trump nahrávkou podporuje „svého“ Roye Moora, demokrat Doug Jones využívá slabin republikánského soupeře.

Článek

„Ahoj, tohle je prezident Donald Trump. Potřebuji, abyste v Alabamě hlasovali pro Roye Moora. Je to velmi důležité,” zazněl hlas amerického lídra z telefonní nahrávky, ve které podporuje republikánského kandidáta na senátora Roye Moora. Volby do Senátu proběhnou v Alabamě už zítra a kampaň jde z obou stran do finální fáze.

Demokratický kandidát Doug Jones se pochopitelně nedrží zpátky. „Řeknu vám tohle - a budu se tím zabývat jen tentokrát - věřím těm ženám,” reagoval na obvinění ze sexuálního obtěžování, kterým čelí jeho protivník Roy Moore. Podle Jonese zkrátka není kouře bez ohně a v tomto případě jde prý o pořádný oheň.

Aféra se dvěma nezletilými dívkami, které měl dnes 70letý republikán obtěžovat před čtyřiceti lety, provází Moora už několik měsíců. Mezitím prošel vývojem názor Donalda Trumpa na celou situaci. Prezident zpočátku tvrdil, že Moore by měl odstoupit, pokud se obvinění prokážou. Následně stanovisko změnil - Moore se mu prý svěřil, že je nevinný. Zda kandidáta veřejně podpoří, ale Trump dlouho nevěděl. Až nyní se vytasil s onou nahrávkou, která dokazuje, jak moc je pro něj další hlas v Senátu důležitý. Republikáni mají aktuálně těsnou většinu v podobě 52 hlasů ze 100.

Reklama

Doporučované