Hlavní obsah

Trump ukazoval národu falešnou mapu trasy hurikánu Dorian. Přemalovat ji bylo snazší než přiznat chybu

Foto: AP

Upravená mapa, kterou Trump ukazoval ve středu na brífinku v Oválné pracovně.

Reklama

Americký prezident Donald Trump se potýká s další kauzou – Sharpiegate. Jak už název napovídá, tentokrát nejde o aféru, která by se přímo týkala americké vnitřní či zahraniční politiky. Sharpiegate je spíše posměšné označení pro něco, co ukázalo, jak nerad prezident USA přiznává vlastní chyby – než aby přiznal, že řekl nepřesnost, ukazoval Američanům mapu předpovězené trasy hurikánu Dorian s čárou přimalovanou zřejmě zvýrazňovacím fixem.

Článek

Sharpie je zvýrazňovač, kterým někdo zcela evidentně domaloval čáru na mapu amerického Národního centra pro hurikány, kterou Trump ve středu ukazoval národu při svém brífinku o hurikánu Dorian.

Na obrázku od amerických meteorologů je vidět, že Dorian má podle předpovědi zasáhnout Floridu a částečně Georgii. To je ale v rozporu s Trumpovým nedělním tweetem a pozdějšími výroky, že hurikán má zasáhnout i Alabamu – a tak se někdo v Oválné pracovně (neznámo kdo přesně) rozhodl předpověď upravit a oblast postižení hurikánem o Alabamu prostě rozšířit černým fixem.

Originál předpovědi, bez úpravy:

Originál předpovědi, bez úpravy z Facebooku Národního centra pro hurikány.

Když se Trumpa jeden z reportérů na záležitost s fixem zeptal, Trump jen dvakrát zopakoval, že o ničem neví.

Celá Sharpiegate začala nabírat na obrátkách poté, co v neděli vládní agentura pro počasí National Weather Service reagovala na Trumpův tweet a napsala, že Alabama „NEUVIDÍ” žádné dopady hurikánu Dorian. NWS tak učinila asi 20 minut po zveřejnění Trumpova tweetu, který potenciálně mohl v Alabamě vyvolat zbytečnou paniku.

Trump svou domněnku o Alabamě v neděli vyslovil ještě jednou při brífinku o hurikánu. „Možná to zasáhne i kousek skvělého místa – říká se mu Alabama. Alabamu může zasáhnout velmi silný vítr,” řekl podle serveru Politico v neděli Trump.

Americký prezident se později bránil dotazům, kde přišel na Alabamu, tvrzením, že viděl původní předpověď a v ní byla Alabama skutečně zmíněna. Ve středu na Twitteru sdílel i mapu s původní předpovědí, podle které nebezpečí skutečně hrozí i Alabamě. Ta je ale z pátku 28. července a Trump o Alabamě mluvil ještě v neděli 1. září, kdy už byly předpovědi jasně proti.

V páteční předpovědi Národního centra pro hurikány se navíc píše, že hlavní město Alabamy Montgomery má 11% šanci, že ho v příštích pěti dnech zasáhne vítr o síle nejméně 62 kilometrů v hodině, napsal server Politico.

Na Bahamách zabil 20 lidí a míří k Jižní Karolíně

Aktuálně je Dorian u pobřeží amerického státu Jižní Karolína. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že v několika státech na východním pobřeží USA hrozí v důsledku bouře katastrofální záplavy. Více než 185 000 domácností a podniků je ve Spojených státech kvůli hurikánu bez elektřiny.

Zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární otázky Mark Lowcock uvedl, že akutní pomoc nezbytnou k přežití potřebuje na bahamských ostrovech Abaco a Grand Bahama asi 70 000 lidí. Lowcock odcestoval na Bahamy, aby pomoc na místě koordinoval. OSN prozatím uvolnila jeden milion dolarů (23,4 milionu Kč) k zajištění vody, jídla a ubytování.

Bahamský ministr zdravotnictví Sands řekl, že na ostrovech Abaco připravila bouře o život 17 lidí, zatímco na ostrově Grand Bahama zahynuli tři lidé. Některé obytné čtvrti na ostrovech hurikán prakticky srovnal se zemí.

Reklama

Doporučované