Hlavní obsah

Trump uvalil další cla na čínské zboží, má jít o odplatu za krádež duševního vlastnictví

Další dějství obchodní války mezi Čínou a USA.Video: AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident USA Donald Trump uvalil 25% sazby na čínské zboží ve výši 1,1 bilionu Kč a uvedl, že cla jsou odvetou za praktiky Číny, které údajně podporují krádež duševního vlastnictví.

Článek

Americký prezident Donald Trump rozhodl o uvalení cel ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty 1,1 bilionu Kč. Trump tvrdí, že cla jsou odvetou za postup Číny v oblasti duševního vlastnictví. Peking bezprostředně poté oznámil, že chystá opatření obdobných rozměrů a intenzity.

„Čína nechce obchodní válku, ale čínská strana nemá jinou možnost, než aby se k tomu důrazně postavila, když krátkozraký postoj Spojených států poškozuje obě strany a narušuje světový obchodní řád,” uvedlo čínské ministerstvo obchodu na svých internetových stránkách.

„Musíme přijmout silná obranná opatření, abychom ochránili americké vedení v oblasti technologií a inovací proti nebývalé hrozbě, kterou představuje krádež našeho duševního vlastnictví, nucený přenos amerických technologií a kybernetické útoky na naše počítačové sítě,” řekl podle BBC americký velvyslanec Robert Lighthizer.

Nová americká cla budou uplatněna na širokou škálu výrobků, od osobních vozů a vrtulníků k buldozerům a průmyslovým nástrojům. Rozhodnutí o uvalení dalších cel na čínské zboží přichází po jednání mezi zástupci USA a Číny, která byla zaměřena na zvýšení čínských nákupů amerických zemědělských a energetických komodit a na snížení obchodního deficitu s Čínou.

Reklama

Doporučované