Hlavní obsah

Trump uvažuje o vyhlášení stavu nouze. Chce tak prosadit svou zeď

Trump podle viceprezidenta zatím neví, zda vyhlásí stav nouze.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Viceprezident Mike Pence uvedl, že právní odbor Bílého domu nyní prověřuje legálnost vyhlášení stavu nouze či výjimečného stavu, o kterém Trump uvažuje. Kvůli Trumpovu sporu s demokratickými představiteli Kongresu USA o financování zdi nemá část federálních úřadů peníze na svůj provoz, což pro zhruba 800 tisíc federálních zaměstnanců znamená zmrazené výplaty.

Článek

Krize, kdy federální úřady pracují v nouzovém režimu, vstoupila do třetího týdne. Víkendová jednání Trumpovy administrativy se zástupci Kongresu žádný průlom nepřinesla, řešení patu je tak stále v nedohlednu, což znamená finanční nejistotu nejen pro federální zaměstnance, ale také pro nejchudší Američany spoléhající na dávky.

Trump podle Pence pověřil rozpočtový úřad Bílého domu, aby podnikl potřebné kroky ke zmírnění dopadu blokády federálních úřadů na obyvatele. Rozpočtový úřad Bílého domu podle Reuters sdělil, že nehledě na současný pat budou lidem odeslány daňové vratky, jejichž vyplácení je rovněž ohroženo.

Na Twitteru pak Trump ohlásil, že v úterý večer místního času (ve středu 3:00 SEČ) k Američanům promluví o krizi na hranicích s Mexikem. „S potěšením oznamuji, že přednesu projev k národu o humanitární a národně-bezpečnostní krizi na naší jižní hranici,“ napsal prezident.

„Demokraté musí začít vyjednávat,“ řekl Pence. Uvedl, že prezident pozval demokraty k návratu do Bílého domu, aby se vyjádřili k návrhům administrativy na to, jak blokádu federálních úřadů ukončit. Podle Pence ale zástupci demokratů z Kongresu Bílému domu sdělili, že s žádným jednáním není možné počítat, dokud federální úřady nebudou opět otevřeny.

Trump zprovoznění úřadů podmiňuje tím, že součástí řešení bude i 5,6 miliardy dolarů (zhruba 126 miliard korun) na zeď. To ale demokraté odmítají a ve Sněmovně reprezentantů již prosadili návrhy bez této sumy. Tyto návrhy ale nemají v Senátu naději na schválení, neboť tuto komoru Kongresu kontrolují republikáni.

Když byl viceprezident na pondělním brífinku dotázán, proč Trump navyšuje hodnotu svého finančního požadavku, odpověděl, že situace na hranici s Mexikem se zhoršuje. Podle členů Trumpovy administrativy včetně mluvčí Sarah Huckabeeové Sandersové bylo během uplynulého roku na hranici zadrženo na čtyři tisíce osob podezřelých z teroristických aktivit.

Podle údajů vládní agentury pro ochranu hranic, které získala televize NBC, však bylo na hranici s Mexikem od října 2017 do května 2018 zadrženo jen 41 osob podezřelých z terorismu, přičemž v případě 35 z nich šlo o občany Spojených států.

Kvůli sporu o financování zdi Trump pohrozil, že exekutivním nařízením, tedy prezidentským dekretem, vyhlásí stav nouze, aby Kongres obešel a zeď mohl postavit. Prezident tvrdí, že na to pravomoc má. Pokud se k tomu opravdu rozhodne, lze očekávat, že tento krok oponenti napadnou u soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované