Hlavní obsah

Trump už má odpovědi pro Muellera. Jeho vyšetřování míří k závěru

Foto: Wikimedia Commons

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Americký prezident Donald Trump řekl, že už napsal odpovědi na otázky zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který se zabývá údajným zásahem Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Článek

Trump oznámil, že odpovědi pro Muellera má už sepsané, zatím je ale prý neodeslal. Muellerovo vyšetřování, které se podle médií blíží k závěru, se soustřeďuje na dva body: zda se Moskva vměšovala do voleb a zda se Trump snažil vyšetřování bránit. Dotazy Muellerova týmu se podle Reuters týkají jen prvního zkoumaného problému.

Donald Trump junior se v létě 2016 v New Yorku setkal s ruskou právničkou blízkou Kremlu Nataljí Veselnickou, aby získal informace o otcově soupeřce ve volbách Hillary Clintonové. Sám prezident to potvrdil letos v srpnu na Twitteru. „Cílem schůzky bylo získat informace o soupeři, zcela legálně, jak je v politice běžnou praxí. Nikam to ale nevedlo,“ napsal šéf Bílého domu.

O setkání svého syna s ruskou advokátkou prý Trump předem nevěděl. Když list The New York Times poprvé v červenci 2017 informaci o setkání zveřejnil, uvedl Trump junior v prohlášení, že tématem jednání s Veselnickou byl zrušený program adopcí ruských dětí americkými občany. Toto prohlášení Trumpovi mladšímu tehdy nadiktoval jeho otec.

Trump podle dřívějších informací amerických médií dlouho váhal, zda má v kauze vyšetřované Muellerem svědčit. Jednu chvíli dal najevo, že je ochoten podat svědectví dokonce i osobně, ale poradci ho před takovým postupem varovali. Obávali se, že Trump by neuváženými výroky mohl sám sobě uškodit. Zatím poslední porada prezidenta s právníky o písemných odpovědích se podle agentury Reuters konala tento týden.

Reklama

Doporučované