Hlavní obsah

Trump už si nemůže psát, co chce. Twitter ho poprvé „opravil“

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Twitter v úterý poprvé zasáhl do příspěvků, které na svém účtu sdílí americký prezident Donald Trump. Reagoval tak na jeho prohlášení, podle kterého budou nadcházející prezidentské volby zmanipulované kvůli hlasování poštou.

Článek

Společnost tak poprvé v historii zareagovala na falešné informace, které na svém účtu někdy sdílí americký prezident. Ke dvěma z jeho příspěvků týkajících se listopadových prezidentských voleb přidala modře zvýrazněný odkaz s vykřičníkem.

„Získejte si fakta ke korespondenční volbě,“ stojí ve výstražném okénku, které uživatele po rozkliknutí zavede k článku zpravodajského webu CNN, kde jsou Trumpovy obavy vysvětleny jako neoprávněné, a k seznamu bodů, které sestavil Twitter a prezidentovo tvrzení vyvrací.

Zdroj: Twitter/Donald J. Trump.

Technologická společnost se sídlem v proslulém Silicon Valley byla za svou nečinnost ohledně Trumpových tweetů dlouhodobě a silně kritizována. Opakovaně však prohlásila, že Trump svými příspěvky pravidla užívání Twitteru neporušuje.

Stanovisko společnosti se změnilo až v úterý, kdy na veřejnost prosákl dopis Timothyho Klausutise. Ten po majiteli Twitteru Jacku Dorseyovi žádal smazání několika příspěvků, ve kterých podle něj prezident hanobil vzpomínku na jeho zesnulou manželku. Lori Klausutisová zemřela v roce 2001 na komplikace spojené s nediagnostikovanými srdečními problémy. Trump však ve svých příspěvcích naznačil, že za její smrtí stál tehdejší floridský kongresman Joe Scarborough, nyní jeden z moderátorů televizní stanice MSNBC.

Zdroj: Twitter/Donald J. Trump.

„Žádám vás, abyste v tomto případě zasáhl, protože prezident Spojených států vzal něco, co mu nepatří – vzpomínku na mou mrtvou ženu – a zvrátil to pro svůj politický zisk,“ napsal Klausutis.

Twitter však reagoval pouze slovy: „Je nám hluboce líto bolesti, kterou tato prohlášení způsobila rodině Klausutisových, ale Trumpovy tweety neodstraníme, protože neporušují firemní politiku společnosti.“

Technologický gigant místo toho přidal varovné štítky k prezidentovým tweetům, které se týkaly korespondenční volby. „Neexistuje ŽÁDNÝ ZPŮSOB (NULA!), že poštovní hlasovací lístky nebudou podvodné. Poštovní schránky budou vyloupeny, hlasovací lístky budou falšovány, a dokonce nelegálně vytištěny a podvodně podepsány. Guvernér Kalifornie posílá hlasovací lístky milionům lidí, komukoli…,“ tweetoval Trump.

„…žijícímu ve státě, bez ohledu na to, kdo jsou nebo jak se tam dostali. Odborníci pak řeknou všem těmto lidem, z nichž mnozí ještě nikdy nehlasovali, jak a pro koho hlasovat. Tohle budou zmanipulované volby. V žádném případě!“ dodal v navazujícím příspěvku.

Korespondenční volba v USA

- V nedávném průzkumu veřejného mínění, provedeném Pew Research Center, uvedlo 66 procent Američanů, že by se během pandemie koronaviru necítili bezpečně, kdyby museli do volebních místností. Tyto obavy zvýšily tlak na jednotlivé americké státy, aby rozšířily dostupnost korespondenční volby.

- Určitou formu distančního hlasování poskytuje každý americký stát, ale kritéria na voliče se dramaticky liší. Pět států včetně Washingtonu, Oregonu a Colorada provádí své volby zcela prostřednictvím poštovních hlasovacích lístků. Kalifornie zase poskytne možnost hlasovat poštou každému, kdo o ni požádá. Na druhé straně spektra stojí 17 států, ve kterých musí volič poskytnout platný důvod, proč není schopen hlasovat osobně.

„Tyto tweety obsahují potenciálně zavádějící informace o hlasovacích procesech. Byly proto označeny, aby poskytovaly další kontext kolem hlasovacích lístků,“ uvedla mluvčí Twitteru Katie Rosboroughová v e-mailu pro CNN.

Prezident na změnu ve svých příspěvcích zareagoval okamžitě. 80 milionů Trumpových followerů si tak mohlo přečíst, že „Twitter se tímto krokem snaží ovlivnit nadcházející prezidentské volby“. V dalším z tweetů společnost rovnou obvinil z potlačování svobodného projevu.

Twitter čelí oproti ostatním platformám mimořádnému tlaku. Trump ho ke komunikaci s veřejností používá zdaleka nejčastěji. Začátkem svého prezidentství tweetoval asi devětkrát denně. Od té doby zrychlil tempo, v letošním roce zveřejnil podle statistiky listu The New York Times průměrně 29 tweetů denně.

Twitter z Trumpovy aktivity zároveň těží. Prezident svými kontroverzemi přitahuje uživatele z celého světa a společnost díky tomu roste. Pokud by Trumpovy tweety přímo smazal, nahrál by konzervativním politikům, kteří by firmu mohli obvinit z cenzury politických názorů.

Tím, že nic nečinil, se ale podle Joan Donovanové, ředitelky výzkumu dezinformací v Shorensteinově centru při Harvardově univerzitě, stal také zavádějícím. „Pokud si na Twitteru světoví vůdci nejsou rovni s ostatními, roste jejich moc obtěžovat, pomlouvat a umlčovat ostatní.“

Jack Dorsey je přitom kvůli Trumpovi pod drobnohledem už od prezidentských voleb v roce 2016. Sociální síť čelila spolu s Facebookem těžké kritice kvůli tomu, že nepodnikla žádné kroky proti ruským dezinformacím, které volby zásadně ovlivnily. Dorsey pak pochybení vysvětloval v americkém Kongresu, kde se také zavázal, že učiní přítrž politickým kampaním a z Twitteru udělá „zdravé online prostředí“.

Podle odborníků na dezinformace tento krok nestačil. Tweety politických lídrů podle nich zasáhnou víc lidí a s daleko větší silou. Zajímavé také je, že Twitter nedávno smazal tweety brazilského prezidenta Jaira Bolsonara či venezuelského Nicoláse Madura, ve kterých sdíleli nepodložené informace o lécích na koronavirus. Trumpovi se ale do včerejšího dne vyhýbal.

Laxní přístup Twitteru dokonce přiměl jednoho z jeho zaměstnanců k drobné vzpouře v roce 2017, kdy smazal prezidentův účet. Ten byl posléze do deseti minut obnoven.

Twitter se svou politikou nezasahování do příspěvků proslavil. Pozornost sociální síti přinesly události během egyptské revoluce v roce 2011, kdy na něm mohli volně tweetovat egyptští disidenti. S postupem času se ho však zmocnili trollové, boti a falešné účty, kteří z něj udělali epicentrum pro sdílení falešných informací a internetové šikany. Twitter postupně přijímá tvrdší stanoviska ohledně zajišťování bezpečného prostředí. Otázkou zůstává, zda ve svém přístupu vytrvá i s tím, jak se blíží listopadové volby.

Reklama

Doporučované