Hlavní obsah

Trump v Bílém domě pohostil muslimy. Loni tradici vynechal

Americký prezident Donald Trump uspořádal v Bílém domě muslimskou slavnostní večeři iftár.Video: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump uspořádal v Bílém domě slavnostní večeři iftár. Tou muslimové o ramadánu přerušují denní půst. Loni Trump porušil tradici svých předchůdců a poprvé od roku 1996 tradiční večeři neuspořádal.

Článek

Americký prezident Donald Trump ve středu v Bílém domě uspořádal slavnostní večeři iftár, jíž muslimové o ramadánu přerušují denní půst. Loni, kdy měl Trump první příležitost iftár pořádat ve shodě s tradicí svých předchůdců, zvyk nedodržel.

Ve středu večer místního času ve svém proslovu u slavnostního stolu a před asi 50 hosty popřál muslimům na celém světě požehnaný svátek a hovořil o jednotě a partnerství s partnery na celém Blízkém východě.

U jeho stolu zasedli velvyslanci Saúdské Arábie a Jordánska, v sále pak byli kromě členů kabinetu a administrativy zástupci Spojených arabských emirátů, Egypta, Tuniska, Iráku, Kataru, Bahrajnu, Maroka, Alžírska a Libye.

„Všem vám a muslimům celého světa přeji: Ramadán mubárak (dobrý ramadán). Tímto setkáním uctíváme posvátnou tradici jednoho z největších světových náboženství,“ řekl prezident.

Jak připomenula agentura AFP, mezi muslimskou komunitou a Trumpem panují napjaté vztahy, protože prezident v kampani prosazoval dočasné uzavření Spojených států pro muslimy. Následovaly další výpady včetně Trumpova tvrzení, že londýnský starosta Sadiq Khan, který je muslim, umenšuje nebezpečí teroristické hrozby.

Některé americké muslimské organizace odmítly na středeční recepci poslat své zástupce, před Bílým domem v době jejího konání proběhla demonstrace připomínající Trumpův návrh na zákaz vstupu lidí z některých muslimských zemí. „To je vrchol pokrytectví, když Donald Trump na jedné straně zakazuje muslimům vstup do země a na druhé zve diplomaty do Bílého domu na ramadánovou večeři,“ řekl jeden z účastníků akce, jíž se zúčastnilo několik desítek lidí.

Agentura AP označila Trumpovo večerní přání jako odklon od nepřátelské rétoriky z období kampaně. Ve středu mluvil o „obnovených poutech přátelství a spolupráce“ a řekl, že o iftáru „se sdružují rodiny a přátelé, aby slavili věčné poselství míru, lásky a čistoty“. O své loňské návštěvě Saúdské Arábie, což byla Trumpova první zahraniční cesta, řekl, že to byly „nejnádhernější dva dny jeho života“. „Pouze spoluprací dokážeme zajistit bezpečnost a blahobyt všem,“ sdělil.

V Bílém domě se iftár pořádal pravidelně od doby, kdy byl v prezidentském úřadě Bill Clinton, jako akt vstřícnosti vůči muslimskému světu. Prezident George Bush mladší o ramadánu přijal velvyslance a diplomaty muslimských států i po teroristických útocích ze září 2001 a v tradici pokračoval i jeho nástupce Barack Obama. Trump loni zvyk přerušil a Bílý dům tehdy vydal prohlášení, v němž se hovořilo o hrozbě terorismu.

Reklama

Doporučované