Hlavní obsah

Trump v boji o Senát podpořil svého kritika Romneyho. Kandiduje za „úžasný Utah“

Donald Trump překvapivě podpořil Mitta Romneyho v boji o senátorský post.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Svým rozhodnutím podpořit Mitta Romneyho, který v pátek oznámil kandidaturu do Senátu, překvapil americký prezident Donald Trump. V minulosti se totiž tito dva muži navzájem často kritizovali. Očekává se, že Romney senátorské křeslo získá.

Článek

Donald Trump překvapivě podpořil Mitta Romneyho v boji o senátorské křeslo za stát Utah. Republikán Romney, který se v roce 2012 utkal s tehdejším šéfem Bílého domu Barackem Obamou o prezidentský úřad, přitom Trumpa v minulosti často kritizoval.

„Mitt Romney oznámil, že bude kandidovat do Senátu z úžasného státu Utah. Bude skvělým senátorem a úctyhodným nástupcem Orrina Hatche a má mou plnou podporu,“ uvedl Trump na Twitteru. Republikán Hatch se rozhodl své křeslo v Senátu neobhajovat.

„Díky za podporu, pane prezidente. Doufám, že si v průběhu kampaně vysloužím i podporu obyvatel Utahu,“ reagoval na Trumpův tweet na stejné sociální síti Romney.

Sedmdesátiletý republikán oznámil svou kandidaturu v pátek. Ve volebním spotu přitom kritizoval Washington a jeho imigrační politiku. 

Romney od volební porážky v roce 2012 do politického dění příliš nevstupoval. V roce 2016 ale několikrát kritizoval Trumpa během kampaně před prezidentskými volbami. Po vítězství realitního magnáta se nicméně bývalý guvernér státu Massachusetts Romney ucházel o post ministra zahraničí v jeho administrativě. Místo ale nedostal.

Volby do amerického Kongresu se budou konat 6. listopadu. Američané budou hlasovat o obsazení všech křesel ve Sněmovně reprezentantů a třetiny v Senátu.

Reklama

Doporučované