Hlavní obsah

Trump v Indii rozdává úsměvy a lásku. Sklidit ale může mnohem víc

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump a Naréndra Módí v přátelském objetí.

Reklama

Americký prezident Donald Trump v pondělí započal svou dvoudenní návštěvu Indie, kde ho přivítal premiér Naréndra Módí. Setkání šéfů dvou nejlidnatějších demokratických států světa se zatím nese v duchu vřelých proslovů a gest o vzájemné úctě a přátelství. Politicky se ale hraje o velkou obchodní dohodu, kontrakty s vojenskou technikou, body pro Trumpa v prezidentských volbách i spolupráci při soupeření s Čínou.

Článek

Trumpova návštěva Indie je podle BBC vnímána spíš jako pohodový výlet do země, kde americká hlava státu neočekává žádné nepříjemné otázky ani tvrdé vyjednávání. To ale neznamená, že Trump jede do Indie na dovolenou.

Součástí indických příprav na Trumpovu návštěvu bylo i cílené „zmizení“ chudých:

Módí jako Trumpův kamarád

Trump se s Módím setkal už popáté během osmi měsíců. Oba se vzájemně nazývají přáteli, objímají se a lichotí si. „S Indií na tom nejsme zrovna nejlépe, ale premiéra Módího, toho mám velmi rád.“ Tato Trumpova věta, kterou vyslovil pár dní před návštěvou Indie, podle BBC nejlépe ilustruje jeho typickou diplomatickou strategii – upřednostnění osobních vztahů s lídry států nad geopolitickou rovinou. Dosavadní průběh návštěvy nenasvědčuje, že by na tom Trump něco měnil.

Foto: Profimedia.cz

Trump s Módím zdraví stotisícový dav příznivců.

Šéf Bílého domu hned na úvod návštěvy ocenil pokrok, kterého Indie dosáhla, a Módího označil za svého opravdového přítele. Trump i Módí vystoupili s projevem na největším kriketovém stadionu na světě ve městě Ahmadábád před více než 100 000 diváky, kteří jejich slova mnohokrát ocenili bouřlivým potleskem. „Amerika miluje Indii. Amerika respektuje Indii. Amerika bude vždy věrným a loajálním přítelem indických občanů,“ řekl prezident USA s tím, že jeho země usiluje o posílení vztahů s asijskou velmocí. „Indie bude vždy zaujímat speciální místo v našich srdcích.“

Obchodní dohoda, vojenský kontrakt i vesmírná spolupráce

O obchodní dohodě USA a Indie vyjednávají už nejméně od roku 2018. Podle Trumpa bude „neuvěřitelná“, ale jednání jsou teprve v raném stadiu. Neočekává se rozhodně, že by Trump s indickým premiérem Módím během dvou dní dohodu vyjednal. I malý pokrok ale může znamenat hodně. „I částečná dohoda by byla důležitým signálem pro průmyslová odvětví obou zemí, že Spojené státy a Indie berou vážně rostoucí obchod a mohou vyřešit současné problémy,“ řekla BBC šéfka americko-indické obchodní rady.

Vzájemný obchod mezi státy má hodnotu asi 160 miliard dolarů, Spojené státy jsou pro Indii po Číně druhým největším obchodním partnerem. Nedá se říct, že by ekonomické vztahy byly bezproblémové. Times of India připomínají Trumpův výrok z roku 2018, kdy Indii nazval „králem cla“ kvůli vysokým importním sazbám. V posledních týdnech podle BBC rozhovory „ochladly“ poté, co USA opakovaně vyjádřily znepokojení právě nad indickými cly a cenovou kontrolou.

Úspěch naopak Indie s USA nedávno zaznamenaly na poli vojenské techniky. Trump dodávku bezpilotních letounů, vrtulníků, ale i raketových systémů zmínil i ve svém pondělním projevu. Módí by měl nyní dát dohodě finální zelenou. Jak americký prezident dodal, těší se také na rozšíření spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti zkoumání vesmíru.

Společný trn v oku jménem Čína

Spojené státy s Indií sdílí znepokojení z Číny. Strategie vůči ní by měla podle analytiků být jedním z hlavních témat jednání. Odborníci si nicméně myslí, že na povrch se v tomto ohledu mnoho nedostane.

„Neočekávám, že Čína se bude řešit veřejně a otevřeně. Myslím, že o tom se bude diskutovat za zavřenými dveřmi,“ řekl ABC Rick Rossow z Centra pro strategická a mezinárodní studia.

Spojené státy jsou s Čínou v obchodní válce, která má nemalé důsledky na Indii. Čína a Spojené státy totiž tvoří dvojici největších obchodních partnerů Indie. Podle BBC má v tomto sporu Indie zvláštní pozici. Není pro ni výhodné, aby se obchodní válka mezi USA a Čínou prohlubovala, ale ani aby úplně skončila.

Spojené státy mohou v Indii najít spojence a podpořit tuto zemi, aby na asijském kontinentu vytvořila protiváhu Číně. Rozhovory o strategickém postoji vůči Číně budou velmi souviset s jednáním o americko-indické obchodní dohodě.

Trumpovy body

Foto: Profimedia.cz

Trump se svou manželkou u Tádž Mahalu.

Všechno, co Trump s Módím domluví, může být potenciálně ztraceno v případě, že prezident USA v podzimních volbách neobhájí svůj mandát. Samotná návštěva Indie ale podle analytiků může Trumpovi přinést body u voličů, zejména pak u těch indického původu. Ve Spojených státech je asi 4,5 milionu lidí s indickými kořeny. Při posledních volbách většina z nich volila demokratického kandidáta. Podle průzkumu v roce 2016 Trumpa volilo jen 16 % amerických Indů. Fotografie Trumpa v Tádž Mahalu i jeho oslavná slova o indickém národě by to mohla změnit.

„Příběh indického národa je příběhem úžasného úspěchu. Dnes bych chtěl říci všem Indům, na severu i na jihu, buďte hrdí na svou minulost a buďte rovněž jednotní kvůli ještě zářivější budoucnosti,“ řekl Trump hned zkraje návštěvy.

Trumpův trapas a mrtvý policista

Foto: Profimedia.cz

Takhle to vypadalo v indickém hlavním městě po střetu příznivců a odpůrců kontroverzního zákona několik hodin po Trumpově příletu do Indie.

Na obou stranách se ani při tak prestižní akci nepodařilo zcela zakrýt typické „trumpovské“ problémy.

Trump známý častými přešlapy nejrůznějšího druhu tentokrát „nevychytal“ část proslovu, ve které obdivoval indické sportovce. Když zmiňoval slavného indického hráče kriketu Sachina Tendulkara, kterého označil za jednoho z nejlepších na světě, zkomolil výslovnost jeho jména. Dav na kriketovém stadionu i přesto jeho slova přijal hlasitým potleskem.

Protesty trvají už od konce minulého roku:

Indii se zase nepodařilo skrýt problémy na domácí scéně. Při masivních protestech proti novému zákonu jen několik hodin po Trumpově příletu zemřel v Dillí policista.

Reklama

Doporučované