Hlavní obsah

Trump v Kalifornii kritizoval guvernéra a jeho vstřícnost k migrantům, prohlédl si návrhy na novou zeď

Trump si v Kalifornii prohlédl nové prototypy zdí.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Donald Trump kritizoval kalifornského guvernéra za jeho postoj k přistěhovalcům. Místní správa podle něj chrání přistěhovalce bez dokladů.

Článek

Americký prezident Donald Trump během své návštěvy Kalifornie kritizoval tamního demokratického guvernéra Jerryho Browna a také fakt, že místní správa včetně měst chrání přistěhovalce bez dokladů. Během setkání s příslušníky námořní pěchoty na základně v San Diegu prohlásil, že dohlíží na posilování bojeschopnosti amerických ozbrojených sil. Při této příležitosti řekl, že Spojené státy mohou mít jednou kosmické jednotky.

Kosmické síly se tak podle Trumpa v budoucnu mohou stát součástí amerických ozbrojených složek, které nyní tvoří armáda, letectvo, námořnictvo, námořní pěchota a pobřežní stráž. Prohlásil rovněž, že Američané se velmi brzy vydají k Marsu a že by se to nestalo, kdyby prezidentské volby v roce 2016 nevyhrál on, ale jeho demokratická rivalka Hillary Clintonová.

Donald Trump si také v Kalifornii prohlédl návrhy podob zdi, kterou chce vybudovat na hranicích s Mexikem. Proti realizaci prezidentova předvolebního slibu demonstrovala asi stovka lidí, zhruba 250 Trumpových příznivců naopak stavbu zdi podpořilo, napsala agentura AP.

Kalifornie během prezidentských voleb podpořila Clintonovou, tento americký stát se také odmítavě staví k Trumpově přísné přistěhovalecké politice. Místní zákony dokonce brání tamní správě spolupracovat s federálními úřady na protipřistěhovaleckých akcích či ptát se zadržených osob, zda v zemi pobývají nelegálně. Řada měst se navíc prohlásila za azylová, a rozhodla se tak poskytovat imigrantům ochranu.

Trump dnes azylová města obvinil, že ohrožují celou zemi. „Jsou nejlepšími kamarády kriminálníků,” řekl na jejich adresu Trump. „To se přesně děje. Zločinci hledají úkryt v azylových městech,” dodal. O Brownovi Trump řekl, že je to sice milý chlapík, ale jako guvernér odvádí velmi bídnou práci. Kritizoval ho nejen za jeho postoj k přistěhovalectví, ale také kvůli místním daním. Ty jsou podle prezidenta v tomto nejbohatším státě USA tak vysoké, že se lidé brzy začnou stěhovat pryč.

Trump se v Kalifornii také seznámil s osmi návrhy zdi. Jednotlivé prototypy jsou vysoké až devět metrů, čtyři z nich jsou postaveny z betonu, další využívají i jiné materiály. Prezidenta mimo jiné zajímalo, která zeď je nejhůře překonatelná. Na adresu některých přistěhovalců řekl, že jsou jako profesionální horolezci.

„Jsou neuvěřitelní horolezci. Některé z těchto zdí přelézt neumí. Některé ano. Takové zdi stavět nebudeme,” uvedl. Poté prohlásil, že dává přednost takovému typu zdi, skrz který je vidět. „Musíme vědět, co se děje na druhé straně zdi,” řekl prezident s tím, že bez průhledové části by nebylo vidět, zda zločinci nejsou jen na krok od vás.

Stavbu zdi označil Trump za důležitou. „Pokud nemáte systém zdí, nebudeme mít ani zemi,” dodal. Od pomezní bariéry si slibuje ochranu před pašováním drog, snížení kriminality a zabránění nelegálnímu překračování hranic. Trump v minulosti opakovaně prohlásil, že stavbu zaplatí Mexiko. To platbu důrazně odmítá. Podle prezidenta ale jižní soused USA zeď zaplatí, i když to může být nepřímo.

Reklama

Doporučované