Hlavní obsah

Trump v noci povolil útok na Írán, zrušil ho na poslední chvíli. Aerolinky ruší lety nad Hormuzským průlivem

Donald Trump vydal povolení zaútočit na Írán.Video: Filip Kalčák, AP, Reuters

 

Reklama

Donald Trump v noci na pátek povolil útok na Írán. Na poslední chvíli ale operaci ukončil. Americký prezident tak reagoval na čtvrteční incident, kdy Írán sestřelil americký dron. Letecké společnosti KLM a Quantas dnes kvůli vyhrocené situaci zrušily lety nad Hormuzským průlivem.

Článek

Ve čtvrtek ráno íránské revoluční gardy sestřelily americký dron. Spojené státy útok označily za agresi. Podle nich jejich dron hlídkoval nad mezinárodními vodami, Írán míní opak. Po eskalaci napětí v oblasti vydal americký prezident Donald Trump povolení k útoku na Írán. Informoval o tom list The New York Times.

Válečné operace ale Trump na poslední chvíli zastavil. Podle deníku The New York Times byly „stíhačky v letu a lodě v pozicích, ale žádné rakety nikdo nevypálil.“ Pár hodin před akcí stáhl Trump americké stíhačky z íránského vzdušného prostoru.

Krátce po čtvrtečním sestřelení dronem přitom Trump celý incident zlehčoval. „Írán udělal pravděpodobně chybu,“ sdělil Trump v Bílém domě. „Umím si představit, že to mohl být nějaký generál nebo někdo jiný, kdo udělal chybu a sestřelil ten dron. Mohl to být někdo, kdo byl nepříčetný a hloupý.“

„V dronu nemáme žádného muže nebo ženu. To by byl opravdu velký, velký rozdíl,“ dodal Trump. Na otázku, jak Spojené státy odpoví, včera řekl: „To zjistíte.“

Sestřelení dronu typu MQ-4C Triton, který může podle výrobce zůstat ve vzduchu až 24 hodin bez přerušení a létá ve výšce nad 16 kilometrů, bylo dalším z řady napjatých incidentů mezi USA a Íránem.

Vztahy obou zemí se zhoršily poté, co Trump vypověděl mezinárodní jadernou dohodu s Íránem z roku 2015 a uvalil na islámskou republiku nové sankce. Teherán v reakci sdělil, že v červenci přestane ustanovení dohody dodržovat, a v posledních dnech rovněž zintenzivnil produkci nízko obohaceného uranu.

Podle Nancy Pelosiové, demokratické předsedkyně Sněmovny reprezentantů, by měla americká administrativa udělat všechno pro to, aby zmírnila napětí v oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že případná válka mezi Spojenými státy a Íránem by znamenala „katastrofu s nepředvídatelnými následky“. Informoval o tom web britské televize BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované