Hlavní obsah

Trump v případu útoků na Abkajk zatím přibrzdil, válku nechce

Americký prezident nyní stojí o důkladné vyšetřování spíše než o impulsivní kroky.

Reklama

Se stále reálnější hrozbou válečného konfliktu s Íránem kvůli nedávným útokům na ropná zařízení v Saúdské Arábii americký prezident Donald Trump najednou zpomalil. Navzdory obvyklému impulsivnímu jednání najednou zvolil opatrný přístup a snaží se vyhnout konfrontaci. V pondělí novinářům oznámil, že „není, kam spěchat“.

Článek

Poté, co o víkendu došlo k útoku na saúdská ropná zařízení, Trump nemeškal s ukázáním prstu na viníka a americký ministr zahraničí Pompeo obvinil Írán. V pondělí ale Trump oznámil novinářům opatrnější verzi. Za útoky je podle něj sice pravděpodobně zodpovědný Írán, chce ale počkat na výsledky vyšetřování a vysílá Pompea zkonzultovat situaci s protějškem v Saúdské Arábii.

„Máme dost času,“ řekl Trump směrem k novinářům. „Víte, není kam spěchat. Všichni tady budeme dlouho, žádný spěch.“ Po schůzce v Oválné pracovně s bahrajnským korunním princem Salmanem bin Hamadem bis Isa Al Khalifou Trump novinářům řekl, že chce s konečnou platností „zjistit, kdo to udělal.“ Válce se chce ale vyhnout, píše Al-džazíra. „Nechci válku s nikým, ale jsme připraveni lépe než kdokoli jiný,“ nechal se slyšet Trump.

Analýza aktuální situace z Večerních zprávVideo: Seznam Zprávy

Podle informací agentury Reuters je americký prezident skeptický vůči vlastním zpravodajským složkám. Odhalení viníka chce provést až po vyšetřování. A rád by se trefil do noty americkému lidu, což je nejspíš další z faktorů hrající v Trumpově rétorice.

„Vzhledem k tomu, že jde o největší útoky na světový trh s ropou, si myslím, že je třeba nespěchat s odpovědí a zajistit, abychom všichni byli za jedno,“ řekl pro Reuters americký úředník, který si přál zůstat v anonymitě.

Příští rok čekají Spojené státy další prezidentské volby. Trumpova nově nabytá opatrnost odráží jeho volební heslo „America first – Amerika předně“, se kterým zvítězil v prezidentské kampani z roku 2016. S blížícím se koncem funkčního období se zdá, že platnost tohoto hesla znovu oprašuje.

Podle Jona Altermana, odborníka na Střední východ z Centra strategických a mezinárodních studií a bývalého úředníka státního ministerstva, se Trump stává stále opatrnější „se zvyšující se pravděpodobností jakýchkoli vojenských akcí.“

„Prezidentovi patří velký volební obvod, který je toho názoru, že jít do války proti Íránu, je šílenství,“ uvedl Alterman a dodal, že je velká část Američanů považuje „zavázání se k nekonečným válkám na Středním východě za jednu z nejhorších možných věcí, co by Spojené státy mohly udělat.“

Minulý týden na žádost prezidenta Trumpa odstoupil jeho poradce pro národní bezpečnost John Bolton. Boltonovým odchodem došlo k umlčení hlavních antiíránských nálad z prezidentova okolí. „Kdyby tady teď byl Bolton, trval by na tom, že na vině je Írán a musíme hned teď udeřit,“ uvedl bývalý představitel vládní administrativy.

Podle zahraničních médií se dá očekávat, že americký prezident bude před blížícími se volbami pečlivě váhat s každým větším krokem své zahraniční politiky. S tím souvisí i možné zastavení některých návrhů vojenského řešení v krizových oblastech. Donald Trump nedávno podle amerických médií například smetl ze stolu Boltonovy plány na vojenský zásah ke svržení autoritativního režimu Nicoláse Madura ve Venezuele.

Reklama

Doporučované