Hlavní obsah

Trump versus fakta. Při jeho projevu zazněla řada zavádějících tvrzení

Trump se dopustil několika nepravdivých výroků.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Donald Trump se podle médií ve svém úterním projevu k národu dopustil hned několika nepravdivých a zavádějících výroků, které se odborníci rozhodli uvést na pravou míru.

Článek

Americký prezident Donald Trump v úterý poprvé promluvil k národu přímo z Oválné pracovny. V asi devítiminutovém televizním projevu mimo jiné prohlásil, že na hraniční zdi s Mexikem a USA netrvá, ale požaduje ocelovou bariéru. Trump také negativně vykreslil „absolutně kritickou situaci“ na hranicích, která podle něj vyústila v bezpečnostní a humanitární krizi. Prezident vyzval opoziční demokraty, aby se s ním v Bílém domě setkali k jednání, protože „nečinnost politiků je nemorální”.

Odborníci a novináři po celou dobu Trumpova úterního projevu sledovali pravdivost jeho vyjádření a zveřejnili informace o chybách a nepravdivých faktech, kterých se prezident USA dopustil či je pronesl.

Tvrzení: Přistěhovalci způsobují násilné zločiny

Mohlo by se zdát, že se Trump rozhodl svým projevem vyvolávat strach z imigrantů, které líčil v nejčernějších barvách jako nelegální přistěhovalce, kteří páchají zločiny a vraždy. Nezmínil se ale nicméně o tom, že u přistěhovalců je míra kriminality nižší než u samotných Američanů. Trump se tak snažil dokázat, že je tak nutné hranici s Mexikem postavit. Přitom až 75 % americké veřejnosti imigraci podporuje.

Podle výzkumu, který v únoru 2018 zveřejnil institut CATO, je pravděpodobnější, že zločinu se dopustí člověk, který se v Americe narodil, než přistěhovalec.

Tvrzení: Mexiko zaplatí za hraniční zeď

Už od roku 2015, kdy představil svůj plán na stavbu hraniční zdi, Trump tvrdí, že zeď zaplatí Mexiko. V úterý ještě přidal tvrzení o obchodní dohodě s Mexikem, která má nahradit dohodu NAFTA a která znamená, že za zeď opravdu zaplatí Mexiko. Mexický prezident však Trumpův návrh vytrvale odmítá a Trump na sousední zemi nemá jakoukoliv páku. Zároveň, jak podotýkají všechna média, s americkým financováním zdi by museli souhlasit demokraté.

Tvrzení: Demokraté nesou vinu za uzavření americké federální vlády

Trump v proslovu označil demokraty za viníky uzavření americké vlády, a to proto, že nechtějí financovat stavbu zdi. Demokraté Trumpa obvinili z vyvolávání strachu. Jeho tvrzení je podle expertů nepravdivé, jak píše The New York Times, demokraté nabídli finanční prostředky ve výši 1,3 miliardy dolarů na bezpečnostní opatření na hranicích, jako je zvýšený dohled a opevněné oplocení. Nepodporují však Trumpův plán o vystavení zdi a uvolnění téměř šesti miliard dolarů na stavbu bariéry.

Prezident USA také už v prosinci minulého roku převzal za situaci ve vládě plnou zodpovědnost. A to na schůzce se senátorem Chuckem Schumerem a předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, kde řekl, že vládu „uzavře velmi rád“, pokud ve finále peníze na svoji zeď získá.

Tvrzení: Občany zabíjí drogy, které z 90 % přichází z jihu

Tato informace je zavádějící, jelikož podle nejnovější zprávy Národního úřadu pro kontrolu drog sice většina heroinu pašovaného do Spojených států prochází přes jihozápadní hranici. Dealeři ho ale prodávají smíchaný s fentanylem, což je narkotikum, které se používá k léčbě silných bolestí. Nicméně většina fentanylu vstupuje do Spojených států v balících zasílaných z Číny.

Reklama

Doporučované