Hlavní obsah

Trump vojáky z Afghánistánu nestáhne, jejich počet naopak posílí

Trump představil novou strategii pro boj v Afghánistánu.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

V projevu prezident přiznal, že mu jeho prvotní instinkt říkal, aby se USA z Afghánistánu stáhly, od nástupu do funkce ale změnil názor.

Článek

Spojené státy budou v boji proti teroristům v Afghánistánu pokračovat. Jejich stažení by podle prezidenta USA Donalda Trumpa mělo nepřijatelné důsledky. V zemi by podle něj vzniklo vakuum, které by okamžitě vyplnili teroristé.

Novou strategii pro Afghánistán a jižní Asii Donald Trump představil na vojenské základně Fort Myer poblíž Washingtonu. Vojenské síly v Afghánistánu prý posílí, kolik vojáků do země pošle, Trump ale odmítl sdělit.

Nová strategie v Afghánistánu nebude podle Trumpa založena na časových plánech, ale na podmínkách na bojišti. Nepřátelé se na rozdíl od dřívějších dob podle něj nebudou dozvídat o amerických plánech dopředu.

Válku v Afghánistánu zahájil v říjnu roku 2001 prezident George Bush mladší v reakci na teroristické útoky z 11. září. Momentálně je v Afghánistánu asi 8 400 amerických vojáků. V době vrcholného nasazení v roce 2011 to bylo asi 100 000 vojáků.

Reklama

Doporučované