Hlavní obsah

Kongres schválil financování vlády USA. Trump ho podepíše, ale vyhlásí stav nouze

Donald Trump kvůli pohraniční zdi vyhlásí výjimečný stav.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna reprezentantů schválila nadstranický návrh zákona, který má předejít opětovné platební neschopnosti federálních úřadů. Oznámily to tiskové agentury. Rozpočtový kompromis podpořilo 300 zákonodárců, 128 hlasovalo proti. Bílý dům již avizoval, že prezident zákon podepíše, ale vyhlásí stav nouze, což mu umožní poskytnout další peníze na stavbu zdi na jižní hranici.

Článek

Bílý dům také uvedl, že prezident podepíše nadstranický návrh zákona, jehož cílem je předejít opětovné platební neschopnosti části federálních úřadů. Kompromisní návrh, který už schválily obě komory amerického Kongresu, ale neobsahuje v plném objemu Trumpem požadované peníze na zeď, což chce prezident vyřešit právě vyhlášením stavu nouze. Takový krok mu umožní čerpat peníze z krizových fondů. Očekává se, že pokud Trump skutečně nouzový stav kvůli situaci na hranicích vyhlásí, vyvolá to vlnu žalob s cílem krizové opatření zrušit.

Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová již na dotaz novinářů uvedla, že právní kroky zváží. Dodala, že demokraté zareagují adekvátně.

Trump se s Kongresem, jehož Sněmovnu reprezentantů ovládají demokraté, dlouhodobě pře o peníze na zeď či jinou bariéru, která má čelit nelegálnímu postupu migrantů přes mexicko-americkou hranici. Konflikt na přelomu roku vyvrcholil déle než měsíčním zablokováním části federálních úřadů, které neměly peníze na svůj provoz. Financování úřadů bylo dočasně obnoveno, demokraté se s republikány nakonec dohodli na dlouhodobém finančním plánu, který v noci na pátek prošel Senátem i Sněmovnou reprezentantů.

Nadstranický návrh ale neobsahuje uvolnění 5,7 miliardy dolarů (bezmála 130 miliard korun) na stavbu betonové zdi nebo ocelového plotu na americko-mexické hranici, ale jen 1,4 miliardy dolarů. Tyto peníze stačí na vybudování necelých 90 kilometrů hraničních bariér oproti Bílým domem předpokládaným 320 kilometrům.

Nejmenovaný zdroj agentuře Reuters sdělil, že Bílý dům již určil 2,7 miliardy dolarů z fondů, které chce po vyhlášení stavu nouze využít.

Politolog z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Hornát k situaci okolo rozpočtu.Video: Jolana Humpálová

Reklama

Související témata:

Doporučované