Hlavní obsah

Komentář: Trump vyhrál impeachment. Teď se hraje o to, aby prohrál volby 2024

Foto: vasilis asvestas, Shutterstock.com

Donald Trump při projevu 6. ledna 2021. Právě při něm zazněla slova, kvůli kterým se stal jediným prezidentem USA, který se dočkal dvou impeachmentů.

Reklama

Bývalý americký prezident Donald Trump dle očekávání přečkal i druhý pokus o odstranění z funkce. Demokraté chtěli proces, po kterém by exprezident neměl šanci na další veřejné angažmá. Jenže se jim to moc nepovedlo.

Článek

Donald Trump je nevinen, odhlasovali američtí senátoři a možná za to může i to, že se v neděli slaví svátek zamilovaných. „Jsme připraveni hlasovat. Lidé už chtějí být doma na Valentýna,“ vzkázal demokratický senátor Chris Coons po sobotní mnohahodinové debatě o tom, zda v procesu Trumpova impeachmentu předvolat svědky. Jak americké.

Na začátku byly velkolepé plány. Demokraté původně doufali, že nové důkazy, doposud nezveřejněná videa a výpovědi svědků popisujících, co se přesně 6. ledna v Trumpově okolí odehrávalo, přesvědčí více republikánů, že jejich někdejší lídr je hlavním strůjcem násilného útoku na Kapitol.

V dlouhých projevech padaly argumenty zdůrazňující, že tento proces je nadmíru důležitý. Že šlo o doposud nejhorší trestný čin spáchaný americkým prezidentem. Že následkem prezidentových tweetů hrozilo mimořádné nebezpečí mimo jiné jeho dosavadnímu nejbližšímu spojenci - víceprezidentu Pencovi. Senátoři v emotivních projevech volali po odpovědnosti.

I když bylo předem poměrně jasné, že nedosáhnou dvoutřetinové většiny nutné pro Trumpovo odsouzení, chtěli předložit na stůl co nejvíce faktů, před kterými už nebude tak jednoduché přivírat oči. A pak to jako lusknutím prstu vzdali.

S právníky Donalda Trumpa udělali, jak se říká, deal, shodli se na tom, že svědky předvolávat nebudou, a že podle nich zásadní výpověď kongresmenky Jaime Herrerové Beutlerové bude sice součástí oficiálního spisu, ale tady to skončí. Beutlerová byla jednou z 10 republikánských kongresmenů, kteří původně demokraty podpořili v hlasování o impeachmentu.

Její výpověď potvrzovala už dřívější výroky o tom, že Trump se ani v nejmenším neměl k zastavení násilného protestu. Podle Beutlerové poté, co Trumpovi telefonoval během útoku na Kapitol lídr republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy a vyzval jej, aby okamžitě vyzval povstalce k ukončení násilí, prezident jen suše odvětil: „No, Kevine, vypadá to, že tihle lidé jsou z výsledků voleb naštvaní víc než ty.“

Právníci Donalda Trumpa v sobotu v Senátu zpochybňovali jakékoliv důkazy a výpovědi a demokratickým senátorům vyčítali, že vycházejí z drbů a pochybných zdrojů. Teď to vypadá, že vůbec samotné uznání a zapsání výpovědi Beutlerové je pro demokraty dostatečným vítězstvím. Zatím.

+12

Místo toho, aby se proces prodloužil na mnoho týdnů, jsou obě strany zjevně rády, že ho mají za sebou. Že se můžou posunout dál, a ač podle reportérů amerických médií a jejich zdrojů do konečného rozhodnutí údajně Bílý dům nezasahoval, velkou roli pravděpodobně hrál taky fakt, že senátoři nechtěli impeachmentem blokovat jednání, která jsou v době pandemie důležitější. Donald Trump se, jak jinak, nad výsledky zaradoval a slíbil, že v blízké budoucnosti odhalí své plány. Republikáni si oddechli. Zatím.

Jak naznačil jejich senátní šéf Mitch McConnell, není pochyb o tom, že útok na Kapitol Trump vyprovokoval. Na řadě jsou teď podle něj soudy. Prokurátoři v okrsku Fulton ve státě Georgie už řeší Trumpovu snahu zmanipulovat prezidentské volby. A jak poznamenávají média, v úvahu v blízké budoucnosti připadá i možnost ustanovení vyšetřovací komise, která by se za pomoci svědků z obou stran snažila zdokumentovat dění 6. ledna minutu po minutě.

Teď jde především o čas. S každým týdnem budou postupně svědci z obou stran více či méně důležité detaily zapomínat. Chtějí-li američtí zákonodárci zamezit tomu, aby Trump v roce 2024 kandidoval znovu do prezidentské funkce, nesmí se zapomenout na to, co se v jejich zemi od listopadu 2020 do ledna 2021 dělo. Nesmí to vyšumět.

Tak snad až doslaví svátek zamilovaných, řeknou americkým občanům, jaký je další plán.

Reklama

Doporučované