Hlavní obsah

Trump vyhrožuje Turecku: Zaútočíte na Kurdy a zničíme vaši ekonomiku

Trump vyhrožoval Turecku, že zničí jeho ekonomiku, pokud zaútočí na Kurdy.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump vyhrožoval skrze svůj twitterový účet Turecku. Pokud Ankara zaútočí na Kurdy, USA zničí turecké hospodářství, uvedl. Spojené státy teď stahují svoje jednotky ze Sýrie. Kurdové tak hledají novou podporu i u Ruska a syrské vlády.

Článek

Pokud Turecko zaútočí na Kurdy v severní Sýrii, dočká se ze strany USA hospodářské odvety. Zničením turecké ekonomiky pohrozil přes Twitter americký prezident Donald Trump. Dodal ale, že se Kurdové mají zdržet provokací.

„Zahájili jsme dávno potřebné stahování ze Sýrie, přičemž tvrdě zasahujeme malé zbytky územního chalífátu ISIS, a to z mnoha směrů. Zničíme Turecko hospodářsky, pokud udeří na Kurdy. Vytvořme 20mílovou bezpečnostní zónu,“ uvedl šéf Bílého domu na své oblíbené sociální síti.

Napsal také, že Rusko, Írán a Sýrie měly největší prospěch z americké politiky zaměřené na zničení Islámského státu v Sýrii. „My z toho máme také prospěch, ale teď nastal čas návratu našich vojáků domů,“ poznamenal americký prezident a příspěvek ukončil výzvou k ukončení „nekonečných“ válek.

Kurdové, které Západ považuje za důležité spojence, se obávají útoku ze strany Turecka po stažení amerických vojáků. Spojené státy začaly stahovat své vojenské jednotky ze Sýrie minulý týden. Ankara považuje kurdské bojovníky za teroristy a prodlouženou ruku separatistické Strany kurdských pracujících (PKK), v Turecku zakázané.

Trump svým nedávným oznámením záměru stáhnout asi 2 000 amerických vojáků ze Sýrie mnohé překvapil. Nestanovil žádný časový harmonogram odsunu, po kritice začátkem ledna uvedl, že stahování určitou dobu potrvá.

O otevřený dialog s Kurdy teď doufá syrská vláda. Jeden z kurdských politiků řekl nedávno agentuře Reuters, že kurdská administrativa, která spravuje většinu severní Sýrie, už představila plán na dohodu i Rusku, které zprostředkovává jednání se syrskou vládou. Po ohlášeném stažení Američanů podle Reuters Kurdové chtějí, aby Damašek k hranici vyslal armádu.

Reklama

Související témata:

Doporučované