Hlavní obsah

Trump vyšle na Blízký východ 1500 vojáků. „Vaše lodě půjdou ke dnu,” pohrozil v reakci Írán

Írán odpověděl Trumpovi, který chce posílit americké jednotky na Blízkém východě, výhrůžkou.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Írán pohrozil útokem na americkou armádu raketami a tajnými zbraněmi. USA posilují své vojenské jednotky v oblasti Perského zálivu z důvodu neupřesněné hrozby ze strany Íránu.

Článek

Poradce íránského armádního velení generál Mortezá Korbání, kterého citovala agentura Mízán, dnes řekl, že Írán může americké válečné lodě „poslat ke dnu“. „Amerika vysílá do regionu dvě válečné lodě. Pokud se dopustí i nejmenší hlouposti, pošleme ty lodě ke dnu i s jejich posádkami a letadly s pomocí dvou raket nebo nových tajných zbraní,“ řekl. Dodal, že věří, že „rozumní Američané a zkušení američtí velitelé“ nedovolí americkým radikálům začít válku.

V pátek americký prezident Donald Trump oznámil, že USA posílají na Blízký východ 1500 dalších vojáků. Původně se hovořilo o posile až 10 000 mužů a žen. Vojáci do oblasti míří kvůli blíže neupřesněné íránské hrozbě. Trump uvedl, že posily představují poměrně malý počet vojáků. Reuters s odvoláním na své zdroje napsal, že noví vojáci posílí americké obranné kapacity v regionu. Z vyrozumění, které Kongresu zaslal Bílý dům a které má AP k dispozici, vyplývá, že vojáci na Blízký východ odjedou v příštích týdnech.

Pentagon uvedl, že z 1500 vojáků bude skutečně nových jen asi 900, zbylých 600 již totiž v regionu působí v rámci stávajících misí, které budou prodlouženy. Sdělil rovněž, že součástí posil budou obsluha protiraketového systému Patriot, posádky průzkumných letadel a ženisté. Žádný voják z těchto posil nebude vyslán do Iráku a Sýrie, což podle ministerstva obrany dokládá jejich obranné úkoly.

Napětí mezi Íránem a USA roste kvůli sankcím, jež USA proti Íránu obnovily, když loni odstoupily od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu. Nyní USA hovoří o hrozbě ze strany Íránu, která ale není jasně specifikovaná. USA kvůli ní poslaly do oblasti Blízkého východu letadlovou loď USS Abraham Lincoln s doprovodnými plavidly a také bombardéry B-52.

Panují obavy, že Írán může ohrozit provoz ropných tankerů v Perském zálivu, USA Íránu připisují nedávnou sabotáž čtyř těchto lodí, které byly poškozeny výbušninami nedaleko pobřeží Spojených arabských emirátů.

Agentura Reuters připomněla názor západních odborníků na kapacitu íránské armády. Írán podle nich účinnost svých zbraní často přeceňuje, ale jeho raketový program, zejména balistické rakety dlouhéhoo doletu, vyvolávají obavy.

Washington o ohrožení ze strany Teheránu mluví stále častěji, podrobnosti této hrozby jsou ale nejasné. Jakékoli posílení vojenské přítomnosti USA na Blízkém východě nicméně signalizuje obrat v názorech prezidenta, který opakovaně poukazoval na potřebu omezit počet amerických vojáků v regionu.

Reklama

Doporučované