Hlavní obsah

Trump vytočil Angličany i Francouze. „Bum! Pojď sem, bum!“ předváděl pařížské teroristy

Podívejte se na pasáže z projevu Donalda Trumpa o zbraních a terorismu, ve kterém naštval Brity i Francouze.Video: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump stihl během jednoho projevu naštvat anglickou i francouzskou veřejnost. Na výroční konferenci Národní asociace držitelů zbraní (NRA) v texaském Dallasu předváděl, jak teroristé z Paříže stříleli jednoho člověka za druhým, a pomáhal si přitom gesty i citoslovci. O londýnské nemocnici zase prohlásil, že je celá od krve, protože lidé nemají pistole, a tak se bodají noži.

Článek

Šéf Bílého domu na páteční konferenci tvrdil, že mírnější zákony o držení zbraní mohly zabránit krveprolití při pařížských teroristických útocích v roce 2015. V Londýně pak podle něj vedla nemožnost nosit zbraň k vlně útoků nožem.

Trump se ve své páteční řeči důrazně přihlásil ke druhému dodatku americké ústavy, který garantuje Američanům právo držet zbraň. Mimo jiné prohlásil, že pokud by civilisté v Paříži byli při teroristických útocích ozbrojeni, „byl by to úplně jiný příběh”.

Francouzské ministerstvo zahraničí šéfovi Bílého domu adresovalo nejostřejší kritiku za dobu jeho působení ve funkci. „Francie vyjadřuje rozhodný nesouhlas s vyjádřeními prezidenta Trumpa o pařížských útocích z 13. listopadu 2015 a požaduje respektování památky obětí,” uvedlo ministerstvo v prohlášení.

„Každá země svobodně rozhoduje o svých zákonech o nošení střelných zbraní, stejně jako v jiných oblastech. Francie je hrdá na to, že je zemí, kde je pořizování a nošení střelných zbraní přísně regulováno,” dodalo.

Trumpa kritizovali francouzští politici mimo jiné za výraznou gestikulaci, když popisoval masakr v hudebním klubu Bataclan, v němž bylo zabito 90 z celkem 130 obětí pařížských útoků.

„Dali si načas a postříleli je jednoho po druhém. Bum! Pojď sem, bum! Pojď sem, bum!" líčil Trump a svýma rukama přitom napodoboval střelbu. François Hollande, který byl v té době francouzským prezidentem, dnes na Twitteru Trumpovy výroky a chování označil za „ostudné” a „obscénní”.

Proti Trumpovým vyjádřením se ostře ohradili také londýnští chirurgové. Americký prezident byl podle nich úplně vedle, když dal do souvislosti útoky nožem a nedostatek střelných zbraní mezi lidmi a líčil, že podlahy v jedné „kdysi velmi prestižní” londýnské nemocnici jsou celé od krve obětí útoků.

„Proti tomuto násilí můžeme učinit více, ale tvrdit, že střelné zbraně jsou součástí řešení, je směšné. Střelné rány jsou nejméně dvakrát smrtelnější než zranění způsobená nožem a obtížněji se dávají do pořádku,” uvedl chirurg Karim Brohi z královské londýnské nemocnice, kterou měl zjevně na mysli Trump, jenž se chystá Velkou Británii navštívit 13. července.

Reklama

Doporučované