Hlavní obsah

Trump vyzval Čínu k vyšetřování Bidenových, sklidil za to kritiku

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump za své výroky opět sklidil kritiku.

Reklama

Americký prezident Donald Trump dnes před novináři vyzval Čínu k vyšetřování bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera, který v Číně podnikal. Demokratický člen Sněmovny reprezentantů a předseda výboru pro kontrolu tajných služeb Adam Schiff poté upozornil, že prezident nemůže využívat moci svého úřadu k vyvíjení nátlaku na zahraniční vůdce, aby vyšetřovali jeho politické oponenty.

Článek

Trump od minulého týdne čelí hrozbě ústavní žaloby a sesazení z funkce (impeachmentu) kvůli podezření, že podobný nátlak v červenci vyvíjel v telefonickém rozhovoru přímo na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Čína by měla zahájit vyšetřování Bidenových," řekl Trump novinářům před Bílým domem. Poznamenal, že čínského prezidenta Si Ťin-pchinga přímo o vyšetřování Bidena a jeho syna nepožádal, ale podle něj je to „určitě něco, o čem bychom mohli začít uvažovat".

Trump a jeho právník Rudy Giuliani se snaží zpochybňovat obchodní aktivity Huntera Bidena v Číně. Dosud se však nenašly důkazy o tom, že Joe Biden, který by mohl být Trumpovým vyzyvatelem v příštích prezidentských volbách, by finančně profitoval z podnikatelských styků svého syna.

Trump za své nejnovější výroky téměř okamžitě sklidil kritiku. Demokrat Schiff prohlásil, že Trump „nemůže využívat moci svého řadu k nátlaku na zahraniční vůdce, aby vyšetřovali jeho politické protivníky".

Bidenova kampaň uvedla, že Trump „se zoufale upíná ke konspiračním teoriím, které byly vyvráceny".

Reklama

Související témata:

Doporučované