Hlavní obsah
Online

Rakouský soud: Část opatření proti koronaviru byla neústavní

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění v souvislosti s koronavirovou epidemií ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Počet dosud zaznamenaných případů koronaviru ve světě dnes podle propočtů Reuters překonal 15 milionů, což je podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) nejméně trojnásobek ve srovnání s každoročně zaznamenanými případy vážného průběhu chřipky. Agentura zároveň uvedla, že pandemie covid-19 zrychluje, zatímco způsob boje s ní se napříč státy nadále různí. S covid-19 zároveň už zemřelo na 616 000 lidí, což je zhruba srovnatelné s horní hranicí počtu ročně zaznamenaných úmrtí u chřipky.

- Americký prezident Donald Trump vyzval občany k nošení roušek, pokud od lidí ve svém okolí nemohou udržovat dostatečný fyzický odstup. Na svém prvním brífinku věnovaném koronaviru za poslední měsíce prezident také uvedl, že epidemie v zemi se pravděpodobně bude dále zhoršovat, než se situace obrátí k lepšímu.

- USA zaznamenaly již osmý den po sobě více než 60 000 nakažených koronavirem, konkrétně 68 524. Celková bilance nakažených od počátku epidemie tak už přesáhla 3,89 milionu. S nemocí covid-19 nově zemřelo 961 lidí.

Dění jsme sledovali i včera:

  • V Brazílii se za posledních 24 hodin nakazilo 41 tisíc lidí

    V Brazílii, která má 210 milionů obyvatel, za poslední den nově přibylo 41 000 nakažených. Od začátku se v zemi infikovalo téměř 2,2 milionu lidí a 81 487 s covidem-19 zemřelo. Podle odborníků jsou ovšem skutečné počty nakažených v Brazílii nejspíš mnohem vyšší, než se oficiálně udává, protože země provádí příliš málo testů.

  • Indie na týden vyhlásila přísnou karanténu v Kašmíru

    Úřady indického Kašmíru dnes vyhlásily na týden přísná karanténní opatření kvůli novému nárůstu počtu nakažených covidem-19. Informovala o tom agentura AFP.

    Indie zaznamenala téměř 1,2 miliónu nakažených a stala se po Spojených státech a Brazílii třetí zemí s nejvyšším počtem případů na světě. Z ekonomických důvodů už převážně uvolnila karanténní opatření, ale v posledních týdnech k nim řada států v zemi s 1,3 miliardy obyvatel znovu přikročila.

    Podle nařízení kašmírských úřadů bude počínaje od dnešního večera uzavřena valná většina oblasti až do 29. července. Kašmír, kde žije 14 miliónů obyvatel, zatím ohlásil 16 000 případů nákazy a 273 lidí tam s nemocí covid-19 zemřelo.

  • Rakouský soud: Část opatření proti koronaviru byla neústavní

    Část opatření, která rakouská vláda přijala v boji s šířením koronaviru, byla neústavní. Rozhodl o tom dnes rakouský ústavní soud. V rozporu se základním zákonem bylo mimo jiné nařízení o zákazu vycházení, kvůli jehož porušení padly tisíce trestních oznámení. Pokuty, které už lidé zaplatili, bude muset stát potrestaným nejspíš vrátit, informovala agentura APA.

    Za neústavní označil dnes rakouský soud nařízení, na základě kterého směli lidé do veřejných prostor a hromadné dopravy vstupovat jen v případě, že šli do práce, chtěli poskytnout pomoc nemocnému, vyřídit neodkladné záležitosti jako nákupy potravin či léků nebo se vydali na procházku s rodinným příslušníkem. Nařízení platilo od poloviny března do konce dubna.

  • Některá francouzská města vyžadují nově roušku i pod širým nebem

    V některých francouzských městech je nově povinné nosit kvůli šíření koronaviru roušku i pod širým nebem. Pravidla ode dneška zpřísnili například v La Rochelle či některých bretaňských letoviscích, informoval list Le Parisien. Už od pondělí po celé Francii platí povinnost zakrývat si ústa a nos v obchodech, restauracích, bankách, na úřadech či v uzavřených tržnicích.

    Do počátku tohoto týdne museli lidé ve Francii roušku nosit jen v prostředcích hromadné dopravy a v těch veřejných prostorech, kde není možné dodržovat patřičné rozestupy, například v kinech, muzeích či kostelech a mešitách.

  • Reuters: Celkový počet infekcí v Africe překonal hranici 750 tisíc

    Celkový počet případů nákazy koronavirem v afrických státech od počátku pandemie překonal hranici 750 000. Informovala o tom dnes podle vlastního výpočtu agentura Reuters, která se opírá o data afrických vlád a Světové zdravotnické organizace (WHO). Půl milionu případů kontinent evidoval 8. června. Nyní 54 afrických států registruje 751 151 nakažených, z čehož 15 721 lidí zemřelo.

    Pandemie covidu-19 zasáhla Afriku později než jiné části světa a nemoc se zde šířila pomaleji. WHO však ve středu vyjádřila obavy z postupu koronaviru na kontinentu, šíření nemoci covid-19 se podle organizace zrychluje. Například Jihoafrická republika v uplynulém týdnu zaznamenala třicetiprocentní nárůst infekcí.

  • USA se dohodly s firmou Pfizer na dodávkách chystané vakcíny

    Vláda Spojených států se s farmaceutickou společností Pfizer, která vyvíjí vakcínu proti koronaviru, dohodla na podmínkách dodání 100 milionů dávek očkovací látky. Oznámil to dnes americký ministr zdravotnictví Alex Azar. Pokud bude schválena příslušným úřadem, mají USA za první várku vakcíny zaplatit 1,95 miliardy dolarů (asi 45 miliard Kč).

    „Právě jsme podepsali kontrakt s globálním farmaceutickým lídrem Pfizer o produkci 100 milionů dávek vakcíny počínaje prosincem tohoto roku a s možností zakoupení dalších 500 milionů dávek,“ citovala z Azarova vystoupení ve vysílání televize Fox News agentura Reuters. „Samozřejmě by vakcíny musely být bezpečné a účinné,“ dodal.

  • Ceny čaje v Indii kvůli povodním a koronaviru stouply na rekord

    Ceny čaje v Indii vystouply na rekord - povodně a omezení pohybu kvůli pandemii nemoci covid-19 totiž snížily produkci v hlavním pěstitelském regionu. Indie je přitom druhým největším producentem čaje na světě. Růst cen sice podpoří indický čajový průmysl, který bojuje s rostoucími náklady, může však omezit vývoz ze země a naopak podpořit dodávky od konkurentů, jako je Keňa a Srí Lanka. S odvoláním na informace od obchodníků to uvedla agentura Reuters.

  • V Rusku zůstává třetím dnem přírůstek nových případů pod 6000

    Rusko zaznamenalo 5862 nových případů nákazy koronavirem a 165 úmrtí během uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 5842 případů a 153 úmrtí. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel od začátku pandemie nakazilo 789 190 lidí. Z nich 12 745 nákaze podlehlo, což představuje 1,61 procenta ze všech nakažených. Uvedla to dnes agentura TASS s odvoláním na operativní štáb.

    Agentura Interfax připomněla, že údaje o denním přírůstku nových případů z posledních tří dnů zůstávají pod 6000 a jsou nejnižší za dva a půl měsíce.

  • Investice EBRD v pololetí kvůli koronaviru vystoupily na rekord

    Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) investovala za prvních šest měsíců letošního roku rekordních 5,1 miliardy eur (134,5 miliardy Kč), aby podpořila ekonomiky zasažené koronavirem ve svém regionu. Meziročně se pak objem investic zvýšil více než o třetinu, oznámila dnes banka.

    Pandemie bude mít podle EBRD vážný dopad na 38 ekonomik, ve kterých investuje a kde letos očekává průměrný pokles hrubého domácího produktu (HDP) o 3,5 procenta. Jde o širokou oblast od Estonska přes Egypt a Maroko až po Mongolsko.

  • Koronavirus se rozšířil v klášteře v Michiganu, zemřelo 12 sester

    Koronavirus se rozšířil v klášteře v Michiganu. Nákaza se začala šířit na Velký pátek, od té doby zemřelo 12 sester. Všechny byly členkami Felician Sisters ve věku od 69 do 99 let. Třináctá nakažená sestra se z covidu-19 sice dostala, v červnu ale podlehla jeho následkům.

  • Opatření proti viru vyvolávají nebezpečnou fobii

    Od začátku epidemie covidu-19 si někteří lidé vzali dodržování vzdálenosti mezi osobami příliš k srdci, až se u nich rozvinula posvátná hrůza z polibku, ze stisku ruky či z jiného fyzického kontaktu, píše francouzský Le Figaro.

    „Jestliže se mě někdo dotkne, dokonce i někdo blízký, cítím se jako v pasti, jako bych se dusila,“ říká třicetiletá počítačová expertka Marine, která podle svých slov žije v posledních týdnech jako želva. Jakmile se k ní někdo cizí přiblíží na ulici nebo v obchodě, stáhnou se jí automaticky ruce a hlava, jako by se chtěla skrýt ve svém krunýři.

  • Pákistánci shánějí krevní plazmu s protilátkami na černých trzích

    Pákistánci nakažení koronavirem riskují své životy nákupy na černém trhu, kde se snaží získat transfuzi krevní plazmy. Překážkou jim není ani varování lékařů a odborníků. Plazma odebraná uzdravenému je bohatá na protilátky a v celé zemi získala na popularitě díky masivní glorifikaci úspěšnosti léčby na sociálních sítích.

    Ale dlouhá čekací doba a nejistota nutí lidi poptávat plazmu na černých trzích a soukromých klinikách, kde jim nikdo nezaručuje nezávadnost krve. „Všechno se rodí ze zoufalství, protože každý chce věřit tomu, že na koronavirus existuje odpověď,“ řekla Fareeha Irfanová, specialistka na veřejné zdraví. „Je snadné vykořisťovat lidi, kteří se příliš neorientují v tom, co se děje ve vědeckém světě. Jsou velmi snadno ovlivnitelní.“

  • Pandemie covidu-19 způsobila nárůst pytláctví v Kongu

    Ekonomické dopady způsobené pandemií nemoci covid-19 se projevily i nárůstem pytláctví. Zatímco počty strážců v parku byly kvůli koronaviru sníženy, čelí gorily horské, kterých v tamních lesích žije asi polovina jejich světové populace, čím dál většímu ohrožení. Oblast o rozloze 7 800 kilometrů čtverečních v březnu úřady uzavřely turistům ve snaze zpomalit šíření covidu-19 v místních komunitách a ochránit před ním lidoopy.

    Vzhledem k vyšším cenám potravin, sníženému počtu pracovních příležitostí a kolapsu příjmů z cestovního ruchu se ale někteří lidé žijící v parku a jeho okolí museli obrátit na les, aby přežili, a to včetně lovu divoce žijících zvířat pro maso. „Vzrostl počet lidí, kteří jdou do lesa, aby položili pasti,“ sdělil ředitel Národního parku Virunga Emmanuel De Merode.

  • Reuters: Koronavirem se nakazilo už přes 15 milionů lidí

    Počet dosud zaznamenaných případů koronaviru ve světě dnes podle propočtů Reuters překonal 15 milionů. Agentura zároveň uvedla, že pandemie nemoci covid-19 zrychluje, zatímco způsob boje s ní se napříč státy nadále různí.

    Dohromady bylo dosud podle Reuters zaznamenáno 15 009 213 případů nákazy koronavirem, což je podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) nejméně trojnásobek ve srovnání s každoročně zaznamenanými případy vážného průběhu chřipky. S covidem-19 zároveň už zemřelo na 616 000 lidí, což je zhruba srovnatelné s horní hranicí počtu ročně zaznamenaných úmrtí u chřipky.

  • Nakolik je koronavirus smrtící? Více než sezónní chřipka, méně než ebola

    Po šesti měsících od začátku pandemie odborníci hledají odpověď na jednu ze základních otázek týkajících se koronaviru: Jak je nemoc covid-19 vlastně smrtící? Vědci nejprve analyzovali údaje o šíření nákazy na výletních lodích a později průzkumy tisíců lidí v ohniscích covidu-19. Nyní provedli desítky studií, aby vypočítali úmrtnost nakažených s touto chorobou, napsal zpravodajský server The Wall Street Journal.

    Tento výzkum, který započítal úmrtí z celkového počtu nakažených včetně nenahlášených případů, naznačuje, že covid-19 zabíjí asi 0,3 až 1,5 procenta nakažených lidí. Většina studií zpřesňuje tento podíl na 0,5 až jedno procento. To znamená, že z každých 1 000 nakažených lidí pět až deset průměrně zemře. Tento odhad naznačuje, že nový koronavirus je smrtelnější než běžná sezónní chřipka, ale není tak smrtící jako ebola a další nakažlivé nemoci, které se objevily v posledních letech. Koronavirus ale zabíjí více lidí než smrtelnější nemoci, částečně proto, že je nakažlivější.

  • Japonsko chtělo podpořit turismus, obává se ale rozšíření nákazy na venkov

    Kampaň sponzorovaná vládou na oživení domácího cestovního ruchu v Japonsku začala. Hladký průběh ale narušuje strach, že cestování Japonců způsobí další koronavirovou katastrofu. Kampaň „Go To“ měla pomoci nastartovat třetí největší ekonomiku světa, která v důsledku pandemie zaznamenala v posledních měsících pokles počtu zahraničních návštěvníků o 99,9 %.

    Den před zahájením kampaně se však vláda rozhodla z programu vyloučit Tokio, kde od ukončení nouzového stavu v květnu znovu začal prudce narůstat počet nakažených. Tokio eviduje téměř 10 tisíc případů – polovinu celostátních nakažených. Ohnisko ve velkoměstě je sice pod kontrolou, vláda se ale obává toho, že by se virus mohl rozšířit do venkovských oblastí s velkou populací starších lidí a omezenými zdravotnickými prostředky. „Kdyby došlo k rozšíření infekce v důsledku naší kampaně, jednalo by se o katastrofu způsobenou člověkem, kterou by měla na svědomí vláda,“ uvedl Nikkei Soichiro Miyashita, starosta Mutsu v prefektuře Aomori.

  • Austrálie eviduje rekordní nárůst

    Rekordní denní nárůst případů zaznamenal spolkový stát Victoria v Austrálii – se 484 případy jde o dosud nejvyšší čísla od začátku pandemie. Dohromady s Queenslandem a Novým Jižním Walesem se počet nakažených zvýšil o 501. Premiér Victorie Daniel Andrews svolal schůzi, na které se jedná o zpřísnění restrikcí.

  • „Ať už se vám rouška líbí, nebo ne, je účinná,“ uznal Trump

    Americký prezident Donald Trump vyzval občany k nošení roušek, pokud od lidí ve svém okolí nemohou udržovat dostatečný fyzický odstup. „Zřejmě se to ještě zhorší, než se to začne zlepšovat,“ řekl Trump novinářům v Bílém domě. Současně poukázal na snižování počtu nových úmrtí a pokroku ve vývoji očkování i léčbě nemoci covid-19. Tu prezident opakovaně nazval „čínským virem“. „Ať už se vám rouška líbí, nebo ne, je účinná,“ dodal s tím, že si na roušku sám zvyká.

    Zakrývání úst a nosu na veřejnosti Trump dlouho odmítal a prohlašoval, že nošení roušek je politickým gestem zaměřeným proti němu. Čelil proto kritice, že dává špatný příklad americké veřejnosti. V poslední době ale svůj negativní postoj k rouškám zmírňoval a v pondělí uvedl, že nošení roušky je projevem vlastenectví. Podle agentury AFP nicméně jeho vystupování přispělo k politizaci nošení roušek ve Spojených státech.

Reklama

Hlavní zprávy