Hlavní obsah

Trump zaúkoloval NASA: dostaňte nás znovu na Měsíc a pak i na Mars

Trump vydal nařízení o misi na Měsíc a MarsVideo: AP

 

Reklama

Plánovaný projekt má podle slov Bílého domu změnit americký program pilotovaných vesmírných letů. USA by se pak měly stát hybnou silou kosmického průmyslu.

Článek

Americký prezident Donald Trump vydal nařízení o přípravě nové americké pilotované mise na Měsíc a později na Mars. Pokyn Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) podepsal při ceremoniálu v Bílém domě. Direktiva má vést k zahájení „inovativního programu průzkumu vesmíru“.

„Tentokrát to nebude jen o vztyčení vlajky a o lidské stopě na měsíčním povrchu,“ komentoval Trump budoucí projekty. „Vytvoříme na Měsíci základnu pro mise na Mars a jednou možná i dál,“ předpověděl prezident. Podle Bílého domu plánovaný projekt změní americký program pilotovaných vesmírných letů tak, aby se Amerika stala hybnou silou kosmického průmyslu, získala nové znalosti o vesmíru a podnítila vývoj neuvěřitelných technologií.

Prezident vydal nařízení na základě doporučení Národní vesmírné rady (NSC) a prezidentského poradního sboru, jehož činnost Trump letos po 24 letech obnovil. Spojené státy jako zatím jediná země vysílaly astronauty na Měsíc v letech 1969 až 1972. Na měsíčním povrchu stanulo postupně dvanáct Američanů.

Reklama

Doporučované