Hlavní obsah

Trump závidí Putinovi jeho absolutní moc. Chtěl by být jako on, říká americký politolog

Svět bez obalu: Rozhovor s americkým politologem Jonathanem Terrou o vztazích Rusko-USA.Video: Milan Šíma, RFL/RE

 

Reklama

Americký prezident čelí doma už týden ostré kritice kvůli tomu, že věří spíš slovům ruského vůdce než vlastním tajným službám.

Článek

Americký prezident Donald Trump se v pondělí sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem ve finských Helsinkách. Trump při setkání s Putinem ostudně selhal, tvrdí americká opozice. Prezidenta kritizují i republikáni, kteří neskrývají rozčarování z toho, že se Donald Trump při summitu nedokázal Putinovi postavit.

Největší kontroverze vzbudila Trumpova slova o nevměšování ruských tajných služeb do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Trump prohlásil, že nevidí žádný důvod, proč by Rusko zasahovalo do voleb. A dal jasně najevo, že věří více ujišťování šéfa Kremlu než zjištěním amerických tajných služeb.

„Klíčová otázka je, proč se vlastně tento summit konal,“ říká v rozhovoru pro pořad Svět bez obalu americký politolog Jonathan Terra.

„Jaký byl důvod, jaká byla agenda? A ono to vypadá, že hlavní důvod byl, aby Trump řekl, že věří tomu, co říká Vladimir Putin, a nevěří tomu, co říkají ostatní. Aby řekl, že má tohohle chlapíka prostě rád. Že chce, aby vztahy Ruska a Ameriky byly dobré. Což není samozřejmě špatná věc,“ vysvětluje politolog a dodává: „Je dobré mít dobré vztahy s jinými lidmi. Ale abych to udělal tak, že zapomenu na všechno? Budu myslet na Rusko jako na přítele a ne jako na agresora, což znamená, že zapomenu na Krym, na východní Ukrajinu a zapomenu na všechny věci, ke kterým došlo v 90. letech - na Abcházii a Jižní Osetii, zapomenu na letadlo malajsijských aerolinií, na to, že pomáhají rebelům na Ukrajině. Zapomenu na všechno, co Rusové udělali, protože můj program to potřebuje, a proto mě tyhle věci nezajímají. Tohle Trump vlastně říká.“

Trumpovo chování podle politologa vzbuzuje obavy, že Rusové na prezidenta USA něco mají - a Donald Trump nechce, aby se to zveřejnilo.

„Ale možná, že ne, že Trump pouze upřímně dělá to, co chce a jak chce. A že tohle je představa světa, jak by ho rád viděl, a že ve skutečnosti má opravdu rád Putina i Rusko a má rád lidi, kteří jsou diktátory, protože je obdivuje. Protože to jsou lidé, kteří mohou získat cokoliv chtějí ve svých zemích a mohou zlikvidovat své nepřátele. A tohle přesně by rád udělal i on ve své zemi,“ míní americký politolog.

Rozhovor s Jonathanem Terrou je součástí pořadu Svět bez obalu. V TV Seznam jej můžete v premiéře vidět každou neděli od 20:30.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované