Hlavní obsah

Trump zneužil svého úřadu, píší demokraté z výboru pro tajné služby

Foto: Profimedia.cz

Prezident USA Donald Trump.

Reklama

Demokraté z výboru Sněmovny reprezentantů pro tajné služby v úterý zveřejnili zprávu shrnující dvouměsíční impeachmentové vyšetřování prezidenta USA Donalda Trumpa. V 300stránkovém dokumentu se podle AP mimo jiné píše, že Trump zneužil svého úřadu, když upřednostnil své osobní a politické zájmy před zájmy Spojených států.

Článek

Zpráva poputuje k právnímu výboru, který ve středu začíná se slyšeními v souvislosti s možnou ústavní žalobou na Trumpa.

Důkazy pro Trumpovo pochybení jsou podle zprávy „ohromující“.

Zpráva detailně popisuje, jak se Trump snažil donutit svého ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského k zahájení vyšetřování Joea Bidena a jeho syna. Měl tak podle ní činit na základě vlastních politických ambicí s cílem zdiskreditovat svého potenciálního soupeře v příštích prezidentských volbách.

Kromě toho dokument uvádí, že Trump zasahoval do samotného vyšetřování této záležitosti, když nutil zástupce vlády nevypovídat před kongresmany při impeachmentových slyšeních.

Jako zásah do vyšetřování zpráva popisuje i Trumpovy slovní výpady vůči těm, kteří se rozhodli před Kongresem vypovídat.

Republikánští členové výboru pro tajné služby svou zprávu zveřejnili už v pondělí. Jejich dokument říká, že pro impeachment není důvod.

Formální rozhodnutí o ústavní žalobě na Trumpa může padnout poté, co svůj posudek vydají všechny zbývající výbory. Podle amerických médií to může trvat několik týdnů.

Pokud by impeachment nakonec prošel sněmovnou, musí ho odsouhlasit ještě Senát, kde mají republikáni většinu.

Reklama

Doporučované