Hlavní obsah

Trump zpochybňuje, že by na Portoriku zemřelo při loňském hurikánu 3000 lidí, data měli zkreslit demokraté

Video: AP, Reuters

 

Reklama

Hurikán Maria se přes karibský ostrov náležející ke Spojeným státům přehnal loni 20. září. Šlo o nejsilnější hurikán, který zasáhl Portoriko, za téměř 90 let.

Článek

Americký prezident Donald Trump zpochybnil, že by na Portoriku zemřely necelé tři tisíce lidí kvůli hurikánu Maria, jak na konci srpna uvedla tamní vláda. Trump navíc uvedl, že je číslo přibarvené na popud demokratů, kteří podle něj chtěli jeho osobu co nejvíce očernit.

„Došlo k tomu na objednávku demokratů, abych vypadal co nejhůř, i když jsem úspěšně vybral miliardy dolarů na opravu Portorika. ‚Když člověk zemře z nějakého důvodu, třeba na stáří, přidejte ho na seznam.‘ Špatná politika. Miluji Portoriko!,” napsal Trump na Twitter.

Celkový počet obětí stanovila portorická autonomní vláda na konci srpna na 2975 lidí. Původní zpráva z loňského roku hlásila 64 obětí. Vláda se s novým počtem obětí opírá o studii od expertů z Univerzity George Washingtona, kteří srovnali počet úmrtí na Portoriku od září 2017, kdy se přes ostrov hurikán přehnal, do února letošního roku s úmrtností v tomto období za normálních podmínek.

Ačkoliv se jedná o odhad, a číslo tedy může ještě stoupat, nebo klesat, je evidentní, že počet obětí je mnohem vyšší, než tvrdí Trump. Podle něj bylo loni po bouři mrtvých okolo šesti až osmnácti a pár dalších zemřelých přibylo časem.

Trumpova vláda se ocitla pod palbou kritiky kvůli údajně nedotažené pomoci hurikánem zdevastovanému ostrovu - podle serveru BBC zemřelo po hurikánu mnoho lidí v důsledku nedostatku lékařské péče a špinavé vody.

Reklama

Související témata:

Doporučované