Hlavní obsah

Trump zrušil dotaci 25 milionů dolarů palestinským nemocnicím

Trumpova administrativa pokračuje v masivních škrtech výdajů na podporu Palestinců.Video: AP

 

Reklama

Trumpova administrativa zrušila plánovanou dotaci 25 milionů dolarů, tedy asi 555 milionů korun, nemocnicím v Palestinci kontrolovaném východním Jeruzalémě. Vláda to odůvodnila potřebou utrácet americké peníze ve shodě s národními zájmy a zájmy daňových poplatníků.

Článek

Trumpova administrativa pokračuje v masivních škrtech výdajů na podporu Palestinců. Po srpnovém rozhodnutí zrušit dotaci 200 milionů dolarů (asi 4,4 miliardy korun) na podporu palestinských uprchlíků před izraelskou válkou o nezávislost před sedmdesáti lety a jejich potomků v sobotu americká vláda zrušila plánovanou dotaci 25 milionů dolarů, tedy asi 555 milionů korun, nemocnicím v Palestinci kontrolovaném východním Jeruzalémě. Rozhodnutí bylo odůvodněno potřebou utrácet americké peníze ve shodě s národními zájmy a zájmy daňových poplatníků.

Podle Světové zdravotnické organizace pomáhaly americké peníze zajistit Palestincům jinak nedostupnou specializovanou péči, jako je kardiochirurgie, jednotka intenzivní a resuscitační péče pro novorozence nebo dětská dialýza.

Podle amerického ministerstva zahraničí budou peníze z rozhodnutí prezidenta utraceny jiným blíže nespecifikovaným způsobem.

Americká zahraniční politika se od nástupu Donalda Trumpa do úřadu ještě výrazněji přiklonila na stranu Izraele. Bezprecedentní Trumpovo rozhodnutí přesunout americké velvyslanectví do Jeruzaléma vyvolalo nepokoje, při kterých zemřelo mnoho desítek Palestinců. Palestinská samospráva po prosincovém přemístění ambasády přetrhala se Spojenými státy veškeré diplomatické vazby.

Odebrání peněz slíbených nemocnicím v Palestinci kontrolovaném východním Jeruzalémě předchází chystanému zveřejnění plánu na mírové řešení izraelsko-palestinského konfliktu, který má v popisu práce Trumpův zeť a poradce pro otázky Blízkého východu Jared Kushner. Mezi palestinskou samosprávou a americkým politikem z tradiční židovské rodiny ale podle The New York Times žádné jednání neproběhlo.

Americký prezident Donald Trump měl ve čtvrtek projev na konferenci se zástupci americké židovské komunity. K jednání o řešení izraelsko-palestinského konfliktu řekl: „Zastavil jsem to obrovské množství peněz, které platíme Palestincům a palestinským vůdcům. Ty peníze můžou dostat, až spolu uzavřeme dohodu.“

Reklama

Související témata:

Doporučované