Hlavní obsah

Trump zrušil odebírání dětí migrantům, nařízení je ale podle kritiků nedostatečné

Nové Trumpovo nařízení může ale v praxi narazit na potíže.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Prezident Spojených států Donald Trump podepsal nařízení, které ukončí odebírání dětí migrantů rodičům. Trumpovo rozhodnutí přišlo po silném tlaku veřejnosti a politiků, protiimigrační politiku kritizovala také jeho žena Melania.

Článek

Americký prezident Donald Trump podepsal dekret, jímž zrušil dosavadní kontroverzní praxi rozdělování rodin uprchlíků zadržených na hranicích bez dokladů. Při podpisu prezident zdůraznil, že jeho dosavadní politika nulové tolerance vůči nelegální migraci se nemění.

Oddělování dětí od rodičů zatčených na hranicích vyvolalo v minulých dnech tvrdou kritiku ze strany demokratů, liberálních médií i části republikánských kongresmanů. Vyčítali hlavě státu, že zneužívá osud malých dětí k tlaku na Kongres, aby schválil konzervativní reformu migračních zákonů. O dvou návrzích novely má ve čtvrtek americký Kongres hlasovat, výsledek je ale podle médií nejistý.

„Jde o to, držet rodiny pohromadě a zároveň zajistit velmi mocné a silné hranice,“ prohlásil podle agentury Reuters Trump při podpisu dekretu. Jeho nařízení ukládá úřadům, aby rodiny migrantů nerozdělovaly a aby jejich kauzy řešily přednostně. S budováním přístřeší pro internované má pomoci ministerstvo obrany, uvažuje se podle médií o využití čtyř vojenských základen.

Potíže nařízení v praxi

Nové nařízení narazilo na kritiku lidskoprávních organizací a demokratických kongresmanů, podle nichž je nedostatečné a nejasné. Za hlavní problém experti označují otazníky nad osudem dětí po uplynutí dvacetidenní lhůty, kterou precedentní rozhodnutí amerického soudu povoluje pro umístění dětí s rodiči ve vězení.

Americké soudy nepovažují za přípustné, aby děti byly spolu s rodiči internovány déle než dvacet dnů. Podle kritiků Bílého domu to otevírá možnost, aby po této době byly děti znovu přistěhovalcům odebrány.

Na hranicích s Mexikem bylo od května internováno odděleně od rodičů kolem 2300 dětí, zejména ze Salvadoru, Hondurasu a dalších středoamerických států. Podle kritiků Trumpova postupu jsou nevinné děti vystaveny neúměrnému stresu; zastánci tvrdého postupu naopak tvrdí, že děti žijí v uspokojivém prostředí a je o ně dostatečně postaráno. Odpovědnost za jejich trpký osud mají prý jejich rodiče, kteří ilegálním přechodem hranic porušili zákon.

Reklama

Doporučované