Hlavní obsah

Trump zrušil Pompeovu cestu do Severní Koreje a osočil Čínu z nedostatku pomoci

Americký prezident Donald Trump zrušil zahraniční cestu amerického ministra zahraničí Mikea Pompea do Severní Koreje.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump zrušil cestu amerického ministra zahraničí Mikea Pompea do Severní Koreje kvůli nedostatečné denuklearizaci. Mimo to obvinil Čínu z nedostatku podpory v otázce odzbrojení Severní Koreje.

Článek

Americký prezident Donald Trump dal svému ministrovi zahraničí Pompeovi pokyn, aby odložil cestu do Severní Koreje plánovanou na příští týden. Podle šéfa Bílého domu nenastal dostatečný pokrok v procesu denuklearizace Korejského poloostrova, na níž se s vůdcem KLDR Kim Čong-unem dohodl na červnovém summitu v Singapuru. Šéf Bílého domu rovněž obvinil Čínu, že nevyvíjí na Pchjongjang dostatečný tlak. Kimovi poslal „nejvřelejší pozdravy”.

„Požádal jsem ministra zahraničí Pompea, aby v tomto okamžiku do Severní Koreje nejezdil, protože nemám pocit, že v oblasti denuklearizace Korejského poloostrova činíme dostatečný pokrok,” napsal Trump na Twitteru.

Teprve ve čtvrtek přitom Pompeo oznámil, že příští týden pojede do Pchjongjangu k dalším jednáním o jaderném programu KLDR. Informoval také o tom, že jmenoval člena vedení společnosti Ford Motor Stephena Bieguna svým speciálním vyslancem pro KLDR. Biegun měl příští týden do KLDR vyrazit s Pompeem.

Čína podle dalšího Trumpova tweetu nyní nepomáhá s jaderným odzbrojením KLDR tolik jako dříve. Důvodem je podle něj tvrdší postoj USA k obchodování s Čínou.

„Ministr Pompeo se těší na to, že v brzké budoucnosti pojede do Severní Koreje, pravděpodobně až vyřešíme náš obchodní vztah s Čínou,” napsal rovněž Trump na Twitteru. „Mezitím bych rád poslal své nejvřelejší pozdravy a vyjádřil úctu předsedovi Kimovi. Těším se, že ho brzy uvidím,” dodal.

Pompeo byl v Pchjongjangu od dubna už třikrát, ale jeho cesty zatím nepřinesly viditelný výsledek, poznamenala agentura AP. Po minulém, červencovém jednání Pompeo oznámil, že se podařilo dosáhnout pokroku o časovém rozvrhu, v němž KLDR bude likvidovat své jaderné zbraně. KLDR ale tehdy Spojené státy obvinila, že vznášejí jednostranné požadavky.

Trump se setkal s Kim Čong-unem v červnu v Singapuru. Kim na summitu slíbil pracovat na jaderném odzbrojení Korejského poloostrova, Trump za to nabídl Severní Koreji bezpečnostní záruky a prohlásil, že KLDR už nepředstavuje jadernou hrozbu.

Reklama

Doporučované