Hlavní obsah
Online

Babiš si volal s Merkelovou - hrozba pro české pendlery odvrácena

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie ve světě sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

- Andrej Babiš prostřednictvím Twitteru informoval, že výskyt britské mutace v České republice konzultoval s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a shodli se, že uzavření hranic mezi Německem a Českem pro pendlery momentálně nehrozí. Situaci by podle něj mohly řešit dva testy týdně.

- Končící americký prezident Donald Trump zrušil pro státy schengenského prostoru i Británii zákaz cestování do Spojených států, které platí kvůli šíření koronaviru od loňského roku. V platnost by nařízení mělo vstoupit 26. ledna. Nová administrativa Joea Bidena, který ve středu vystřídá Trumpa v prezidentském úřadu, žádná omezení mezinárodních cest rušit nehodlá.

- Nová mutace koronaviru odhalená poprvé loni v říjnu v Jihoafrické republice nezpůsobuje závažnější průběh nemoci covid-19, je ale o 50 procent nakažlivější.

  • Čína zaznamenala sedmým dnem více než 100 případů nákazy denně

    Pevninská Čína hlásí sedmým dnem denní přírůstek přes 100 nových případů koronavirové nákazy. Dnes čínské zdravotnické úřady zaznamenaly 118 nově infikovaných osob za posledních 24 hodin. Země se obává rozšíření nákazy kvůli oslavám čínského Nového roku, které doprovází přesuny velkého počtu lidí, informovala agentura Reuters.

    Omezení pohybu se nyní v Číně vztahují zhruba na 30 milionů lidí. Podle agentury Reuters jsou současná čísla nejhorší od března loňského roku.

  • Navzdory číslům vsází Dubaj na očkování. Opatření neplánuje

    Nejmódnější ze sedmi emirátů a vyhledávané letovisko slavných sužuje narůstající počet potvrzených případů nákazy koronavirem. Dubaj přesto omezení pohybu neplánuje, nemůže si to dovolit. Místo toho vsází na očkování.

  • Izrael hlásí přes 10 000 nákaz koronavirem za den, dosud nejvíce

    V Izraeli zaznamenali za poslední den poprvé od počátku pandemie covidu-19 přes 10 000 nových případů koronavirové nákazy a poprvé za více než tři měsíce překročil podíl pozitivních testů deset procent, napsal dnes onlinový deník The Times of Israel. Uvedl, že počty infikovaných rostou i přes přísná celonárodní karanténní opatření. Vláda je v úterý prodloužila do 31. ledna.

  • USA evidují přes 400 tisíc úmrtí s koronavirem

    Po rekordních statistikách z první poloviny měsíce evidují Spojené státy v posledních dnech příznivější vývoj hlavních ukazatelů o vývoji epidemie covidu-19. Už déle než týden klesají průměrné přírůstky bilance nakažených, po měsících růstu také minulý týden začal klesat počet nakažených. Celková bilance úmrtí spojovaných s koronavirem dnes ovšem překročila 400 000, vyplývá ze statistik Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). V absolutních číslech mají Spojené státy nejvíce infikovaných i mrtvých na světě.

  • Německo by ve čtvrtek mohlo označit Česko za vysoce rizikové

    Německo by ve čtvrtek mohlo označit Českou republiku jako epidemicky vysoce rizikovou oblast, dosud Česko hodnotí jako rizikové. Pro cestující to znamená mít u sebe negativní test na koronavirus při překračování hranic, jeho dodatečné pořízení v Německu již nebude možné. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka v úterý řekl ČTK, že pokud by Česko bylo skutečně prohlášeno jako vysoce rizikové, na výjimky pro pendlery by to dopad mít nemělo.

  • Izrael se dohodl s Pfizerem. Za sdílená data dostane víc vakcín

    Izrael má dohodu se společností Pfizer na sdílení zdravotnických dat výměnou za posílení dodávek firmou vyráběných vakcín. Tamní politici mluví o výhodném kroku pro Izrael i celý svět. Kritici o hromadění vakcíny a ochraně dat.

  • Srbsko jako první evropská země očkuje masově čínskou vakcínou

    Srbsko začalo jako první evropská země masově používat k očkování proti nemoci covid-19 čínskou vakcínu. V úterý tuto látku dostalo několik stovek příslušníků srbské armády, informovala agentura Reuters. Hromadné očkování Srbsko zahájilo koncem prosince a vakcínu doposud dostalo na 20 000 z 351 000 občanů, kteří se k očkování už přihlásili. V zemi se aplikují preparáty amerických a německých firem Pfizer a BioNtech, ruský Sputnik V a nyní také látka čínské firmy Sinopharm.

    Vakcíny od Sinopharmy zatím Srbsko dostalo milion dávek a předsedkyně vlády Ana Brnabičová dnes televizi TV Prva řekla, že na cestě je další milion. Podle prezidenta Aleksandara Vučiče se v příštích dnech očekává přísun dalších 250 000 dávek Sputniku V a 20 000 od Pfizeru.

  • Velká Británie hlásí přes 30 tisíc nových případů

    Britské úřady v úterý oznámily 1610 dalších úmrtí lidí, kteří měli v posledních 28 dnech pozitivní test na koronavirus. Je to nejvíce od počátku epidemie, předchozí denní rekord země ohlásila 13. ledna.

    Koronavirem se nově nakazilo 33 355 lidí, o den dříve to bylo více než 37 500. V zemi s 65 miliony obyvatel se od počátku epidemie nakazilo přes 3,4 milionu lidí, z nichž více než 91 000 zemřelo. V britských nemocnicích je aktuálně přes 37 000 lidí nakažených, z toho na 3800 potřebuje plicní ventilaci. Podle vládních statistik první dávku vakcíny proti covidu-19 dosud obdrželo přes 4,2 milionu lidí. Země chce do poloviny února naočkovat více než 15 milionů lidí v rizikových skupinách.

  • Švédsko hlásí méně nakažených koronavirem i hospitalizovaných

    Ve Švédsku ubývá nových případů koronavirové infekce i lidí hospitalizovaných kvůli těžkému průběhu covidu-19. Tamní úřady však podle agentury Reuters upozorňují, že je příliš brzy na to říci, zda se šíření nákazy zpomaluje dlouhodobě.

    V této skandinávské zemi, která upoutala pozornost svým uvolněným přístupem k protikoronavirovým opatřením, přibylo od pátku 9779 nakažených. V tom samém období o týden dříve jich bylo 17 395. Na jednotkách intenzivní péče ve švédských nemocnicích k dnešku leželo asi 340 pacientů, což je přibližně o dvě desítky méně než před týdnem.

  • EK doporučila naočkovat do léta až 70 procent dospělých

    Země Evropské unie by měly do března naočkovat proti covidu-19 čtyři pětiny lidí starších 80 let, lékařů a zdravotníků. Do léta by pak vakcínu mělo dostat alespoň 70 procent dospělých obyvatel členských států. Doporučila to v úterý Evropská komise, podle níž je rychlé očkování ve všech unijních zemích hlavním nástrojem pro překonání téměř rok trvající pandemie. Státy by se podle exekutivy EU měly během ledna dohodnout na systému očkovacích osvědčení, která by byla uznávána všemi zeměmi.

  • V Bavorsku nelze provozovat lyžařský vlek ani pro jednu rodinu

    Provozovat lyžařský vlek není v Bavorsku v době pandemie nemoci covid-19 možné ani tehdy, pokud ho využívá pouze jedna rodina. Uvedlo to podle agentury DPA bavorské ministerstvo zdravotnictví, které tak přinutilo vlekaře v hornobavorském Böbingu skončit s hodinovým pronajímáním sjezdovky.

    Vlekař se rozhodl, že bude pronajímat vždy jedné domácnosti 500 metrů dlouhou sjezdovku i s vlekem. Záměr, který formálně vycházel vstříc epidemickým opatřením, schválilo místní zastupitelstvo. Podle zemského ministerstva zdravotnictví je ale provoz vleku, i když je vyhrazen jen pro jednu rodinu, v rozporu s bavorským epidemickým nařízením.

  • Bavorský soud pozastavil zákaz pití alkoholu všude na veřejnosti

    Bavorský správní soud dočasně pozastavil pro svou spolkovou zemi platnost zákazu pití alkoholických nápojů na veřejnosti. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na sdělení soudu, jenž svým verdiktem vyhověl naléhavé žádosti soukromé osoby z Řezna (Regensburg). V Bavorsku byl zákaz zaveden od druhého prosincového týdne kvůli šíření koronavirové nákazy.

  • Karanténa v Německu bude prodloužena zatím do 14. února

    Protiepidemická karanténa v Německu bude prodloužena nejméně do 14. února. Na úterním jednání se na tom podle magazínu Der Spiegel shodla kancléřka Angela Merkelová s premiéry německých spolkových zemí. Soulad panuje i v povinných zdravotnických rouškách v prostředcích hromadné dopravy, kde zatím s výjimkou Bavorska postačuje jakékoli zakrytí nosu a úst. V řadě kancléřčiných návrhů na zpřísnění ale spolkové země zastávají odlišné postoje.

  • Babiš ujišťuje, že zákaz pro pendlery nehrozí

  • V Rakousku přibylo 1400 nakažených

    V Rakousku nově přibylo 1440 případů infekce, a dohromady tak počet pozitivních testů od začátku pandemie dosáhl podle oficiálních statistik rakouských ministerstev vnitra a zdravotnictví 390 546.

    Dalších 77 nakažených v Rakousku zemřelo a celkový počet úmrtí dosáhl 7199. Aktivních případů covidu-19 bylo k dnešním 8:00 v Rakousku 10 257, z toho v nemocnicích 2061. Rakouská vláda se o víkendu rozhodla prodloužit plošnou uzávěru země až do 7. února.

  • Počet případů koronavirové nákazy ve Švýcarsku překročil 500 000

    Počet případů koronavirové nákazy ve Švýcarsku překročil 500 000, zemřelo dalších 75 nemocných. Vyplývá to z úterních údajů zdravotních úřadů země, která má přibližně 8,5 milionu obyvatel.

    Statistiky uvádějí, že za posledních 24 hodin testy ve Švýcarsku a sousedním malém knížectví Lichtenštejnsku odhalily 2260 případů koronavirové infekce, takže dohromady se už v obou státech nakazilo 502 191 lidí. Zemřelo 8166 postižených nemocí covid-19. Ve Švýcarsku mají nejméně do konce února zůstat zavřené některé obchody, restaurace či kulturní zařízení.

  • Nejhorší měsíce pandemie podle německého poslance teprve přijdou

    Pandemie nemoci covid-19 zdaleka není u konce, Německo i Evropu čekají možná až tři další měsíce, které budou patřit k těm nejsložitějším. V rozhovoru se zahraničními novináři to v úterý prohlásil německý sociálnědemokratický poslanec a epidemiolog Karl Lauterbach, který v Německu podporuje tvrdá protiepidemická opatření. Velké obavy má Lauterbach z nových mutací koronaviru, které si podle něj v Evropě zřejmě vynutí uzavírku hranic.

  • V prosinci měl každý osmý v Anglii protilátky, vyplývá z průzkumu

    Přibližně každý osmý člověk v Anglii měl v prosinci protilátky proti covidu-19, vyplývá z dat britského statistického úřadu ONS. To naznačuje, že většina lidí je koronavirem stále v ohrožení, napsal v úterý deník The Guardian.

    Podle průzkumu statistického úřadu mělo v prosinci pravděpodobně protilátky 12,1 procenta lidí v Anglii starších 16 let. V listopadu přitom odhadovaný podíl osob s protilátkami představoval jen 8,9 procenta a v říjnu sedm procent. Statistika úřadu tak odpovídá nárůstu odhalených případů koronaviru v populaci v posledních měsících.

  • Slovinská opozice stáhla kvůli covidu hlasování o nedůvěře vládě

    Levicová opozice ve Slovinsku dnes dočasně stáhla návrh na vyslovení nedůvěry pravicové vládě premiéra Janeze Janši. Učinila tak poté, co se někteří poslanci nemohli hlasování zúčastnit kvůli nákaze koronavirem.

    Předseda Demokratické strany důchodců Slovinska (DeSUS) a bývalý ministr zahraničí Karl Erjavec, kterého opozice vybrala za kandidáta na premiéra v případě vyslovení nedůvěry Janšovu kabinetu, svou kandidaturu sám stáhl, uvedla agentura STA.

  • Francie varuje před používáním podomácku vyrobených roušek

    Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran varoval veřejnost před používáním podomácku vyrobených roušek, protože „nenabízejí všechny potřebné záruky“. Véran podle CNN pouze zopakoval varování, které již dříve vydala francouzská zdravotní rada.

    „Všechny roušky, které mají filtrační schopnost větší než 90 %, jsou v pořádku. To zahrnuje téměř všechny chirurgické roušky určené pro širokou veřejnost. Roušky, které s nejlepším míněním doma vyrábíte, nutně nemusí poskytovat všechny potřebné záruky,“ uvedl Véran.

Reklama

Hlavní zprávy