Hlavní obsah

Trump zveličoval svůj majetek kvůli půjčkám. Od Deutsche Bank získal přes 2 miliardy dolarů

Americké kongresové výbory vyšetřují vazbu Donalda Trumpa na Deutsche Bank.Video: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump v minulosti opakovaně tvrdil, že jeho jmění činí více než ve skutečnosti, aby získal finanční podporu k podnikání. Mezinárodní banka Deutsche Bank mu několikrát poskytla peníze i přesto, že ho jiné bankovní instituce považovaly za nespolehlivého.

Článek

Deutsche Bank půjčila Donaldu Trumpovi dohromady přes dvě miliardy dolarů v průběhu dvaceti let. Peníze mu měly sloužit zejména k obchodu s luxusními nemovitostmi. Podle britského deníku Times, který vyslechl přes dvacet současných i bývalých jednatelů a členů rady Deutsche Bank, začal vztah mezi Trumpem a bankou na konci devadesátých let a trval až do prezidentské kampaně v roce 2016. Banka mu několikrát schválila velké půjčky navzdory několika bankrotům a důkazům o Trumpově platební neschopnosti. Informace o půjčkách zveřejnily dva kongresové výbory a generální prokurátor New Yorku.

Jejich vzájemná vazba se prohloubila, když se banka pokoušela proniknout na Wall Street. Společnosti Deutsche Bank údajně pomohly projektům Donalda Trumpa vybudovat investiční bankovnictví a přilákat další klienty, napsal deník New York Times.

V roce 2005 zažádal Trump o půjčku v hodnotě 500 milionů dolarů na vybudování vysokopodlažního mrakodrapu v Chicagu. Bance sdělil, že disponuje majetkem v hodnotě tří miliard dolarů. Když ale zaměstnanci Deutsche Bank majetek přezkoumali, zjistili, že činí pouze 788 milionů dolarů. Společnost mu i přesto úvěr poskytla. Po dostavbě mrakodrapu Trump Tower v Chicagu ale nastaly potíže s prodejem stovek bytů. Půjčka byla splatná do listopadu 2008, když propukla ekonomická krize. Na to konto jeho právníci prohlásili, že Trumpova finanční krize je „zásahem vyšší moci“. Šlo o argument, který měl vyvrátit Trumpovu odpovědnost za neúspěšnou investici. Banka a Trump se navzájem zažalovali, k urovnání sporu ale došlo mimosoudně.

Ke stejnému postupu se Trump uchýlil i v roce 2010, kdy znovu přeháněl své bohatství. Tentokrát kvůli půjčce na nákup golfového resortu v hodnotě 100 milionů dolarů. Banka zjistila, že Trump část svých aktiv nadhodnotil až o 70 % a od půjčky odstoupila.

Podle deníku Times se pak společnost snažila omezit vztah s Trumpem poté, co složil prezidentskou přísahu a řekl jejím zaměstnancům, aby nepoužívali slovo „Trump“ při komunikaci s veřejností. Manažeři banky, znepokojení tím, že Donald Trump nesplatí své půjčky, donutili společnost, aby přistoupila buď k zabavení majetku, nebo zaujala mírnější postoj.

Výbory finančních služeb a zpravodajských služeb Sněmovny reprezentantů zahájily vyšetřování vazeb Donalda Trumpa s Deutsche Bank v okamžiku, kdy demokraté převzali kontrolu nad komorou. Kancelář generálního prokurátora New Yorku minulý týden poslala společnosti předvolání týkající se finančních záznamů firmy Trump Organization.

Reklama

Doporučované