Hlavní obsah

Senát osvobodil Trumpa. Co vedlo k hlasování o jeho impeachmentu?

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident údajně tlačil na svého ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského, aby začal vyšetřovat demokrata Joea Bidena a jeho syna Huntera, který ve východoevropské zemi působil.

Reklama

aktualizováno •

Od září, kdy se poprvé začalo mluvit o impeachmentu amerického prezidenta Donalda Trumpa, uplynulo zhruba půl roku. Ústavní žalobu na šéfa Bílého domu posvětili členové Sněmovny reprezentantů a poslali ji do Senátu. Horní komora amerického Kongresu amerického prezidenta osvobodila.

Článek

Dobré vědět:

— Donald Trump čelil ústavní žalobě. Ta měla dva body: zneužití pravomoci a bránění Kongresu ve vyšetřování.

— Proces impeachmentu zahájili na podzim 2019 demokraté ve Sněmovně reprezentantů.

— Nynější šéf Bílého domu bude znovu kandidovat v podzimních prezidentských volbách.

Kdo zahájil proces impeachmentu?

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová, na konci září loňského roku oznámila, že zahajuje proces přípravy ústavní žaloby. A to v podobě slyšení na úrovni sněmovních výborů. Na konci října odhlasovala dolní komora Kongresu odstartování veřejných slyšení – ty vedl šéf výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff. Členové Sněmovny reprezentantů hlasovali o dvou bodech ústavní žaloby 18. prosince 2019. V prvním bodě (zneužití pravomoci) hlasovali kongresmani 230 pro, 197 proti, v druhém bodě (bránění Kongresu ve vyšetřování) pak 229 pro, 198 proti.

Proč demokraté začali řešit impeachment?

Kvůli kauze Ukrainegate. Tedy kvůli tomu, že americký prezident údajně tlačil na svého ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského, aby začal vyšetřovat demokrata Joea Bidena a jeho syna Huntera, který ve východoevropské zemi působil. Nesplnění takového požadavku měl Trump podmínit pozastavením vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů. Členům Sněmovny reprezentantů se dostal do rukou editovaný přepis telefonátu Trumpa se Zelenským. A domnělé jednání prezidenta USA potvrdilo přímo i nepřímo několik svědků a jemu blízkých lidí. Stížnost na Trumpovo konání podal anonymní whistleblower. Ten měl pocházet z prostředí amerických tajných služeb. Redigovanou verzi jeho stížnosti Bílý dům po nátlaku ze strany Sněmovny reprezentantů zveřejnil.

Proč chtěl Trump získat kompromitující materiál zrovna na Bidena a jeho syna?

Joe Biden je jedním z favorizovaných demokratů, kteří se ucházejí o kandidaturu v prezidentských volbách na podzim. A za vlády exprezidenta Baracka Obamy byl navíc druhým mužem americké administrativy. V roce 2016 měl mít Biden prsty ve vyšachování bývalého ukrajinského generálního prokurátora, který vyšetřoval firmu Burisma, v níž pracoval Bidenův syn Hunter.

Jak na obvinění reagoval Trump?

Americký prezident na ústavní žalobu i jí předcházející proces reagoval vášnivě. Na Twitteru demokratický pokus o jeho impeachment pravidelně označoval za „hon na čarodějnice“. Podle něj měly i čarodějnice ze Salemu demokratičtější proces. A impeachment nejednou označil za „hoax“. Při úterním předání poselství o stavu unie se ale o ústavní žalobě ani slovem nezmínil.

Jaké postavy hrají v kauze Ukrainegate hlavní roli?

Jak se na vše dívají Američané?

Výzkumná organizace NORC americké agentury AP zveřejnila před hlasováním v Senátu průzkum, který ukázal, že pětačtyřicet procent dotázaných lidí si myslí, že by horní komora Kongresu Trumpa měla odvolat – čtyřicet procent Američanů bylo proti. Čtrnáct uvedlo, že nemá názor. A podle stejné organizace byli v prosinci jen dva lidé z deseti spokojeni s tím, jak Spojené státy fungují.

Foto: Profimedia.cz

Viceprezident Mike Pence, šéf Bílého domu Donald Trump a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v Kongresu. Trump tam v úterý přednesl své poselství o stavu unie pro rok 2020.

Proč žaloba Senátem neprošla?

O impeachmentu Trumpa se hlasovalo ve středu (v noci na čtvrtek SEČ). V horní komoře Kongresu má většinu Republikánská strana, tedy tradiční politická formace, jejíž členem je i prezident. Už před samotným hlasováním odborníci označili za vysoce nepravděpodobnou možnost, že by republikáni proti Trumpovi hlasovali.

V prvním bodě (zneužití pravomoci) hlasovalo pro impeachment 48 senátorů, z toho i jeden republikán a dva nezávislí, a 52 proti. V druhém bodě (obstrukce) hlasovalo pro 47 senátorů, všichni demokraté a dva nezávislí, a 53 republikánských členů horní komory Kongresu proti. Aby mohl být Trump odstaven, musely by pro impeachment hlasovat dvě třetiny Senátu, tedy 67 jeho členů. Celý pokus o sesazení amerického prezidenta tímto hlasováním skončil.

Reklama

Doporučované