Hlavní obsah

Trumpa dohání minulost, jeho bývalí spolupracovníci Manafort i Cohen jsou vinní z podvodů

Média označují výsledek soudu s Paulem Manafotem za první vítězství Roberta Muellera.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Donald Trump čelí další zkoušce. Jeho bývalí blízcí spolupracovníci Paul Manafort a Michael Cohen jsou vinní z daňových úniků a bankovních podvodů. Cohen u soudu dokonce řekl, že ho ke spáchání trestného činu navedl sám Trump.

Článek

Bývalý šéf volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort byl uznán vinným z daňových podvodů a zpronevěry. Porota jeho vinu uznala v osmi z osmnácti bodů. Média výsledek soudu označují jako vítězství vyšetřovatele Roberta Muellera, který prověřuje možný ruský zásah do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Manafort byl souzen i za zatajení desítek milionů dolarů, které získal v roli poradce bývalého proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče.

Podle prokuratury Manafort lhal a stavěl se nad zákon, když šidil Spojené státy o mnohamilionové částky na daních. Manafortovi obhájci se snažili soud naopak přesvědčit, že finanční machinace jsou ve skutečnosti dílem někoho jiného, a sice Manafortova dlouholetého obchodního partnera Richarda Gatese.

Pokud do případu nezasáhne prezident Donald Trump, je podle agentury AP po úterním verdiktu téměř jisté, že Manafort stráví několik let ve vězení.

Trump se od Manafortových podvodů snažil distancovat. Řekl, že Manafortův případ nemá nic společného s ním ani s údajným ruským vměšováním do amerických voleb.

Cohen se sám přiznal, navést ho měl Trump

V noci z úterý na středu se u soudu k bankovním a daňovým podvodům přiznal i Trumpův bývalý osobní právník Michael Cohen. Přiznal navíc i porušení zákona o financování volební kampaně. Cohenův právník Lanny Davis řekl, že jeho klienta ke spáchání zločinu navedl Trump.

„Dnes vystoupil a svědčil pod přísahou, že ho Donald Trump navedl, aby spáchal zločin tím, že zaplatil dvěma ženám, a to za tím hlavním účelem, aby ovlivnil volby,” uvedl Cohenův právník Davis. „Pokud tyto platby byly zločinem pro Michaela Cohena, tak proč by jím nebyly pro Donalda Trumpa,” dodal.

Sám Cohen ve svém přiznání Trumpovo jméno nezmínil. Uvedl pouze, že na pokyn „kandidáta na federální úřad” zařídil platby, jejichž cílem bylo ovlivnit volby.

Jednapadesátiletý Cohen se vydal agentům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a přistoupil na dohodu s prokuraturou. V jejím rámci přijme trest vězení od tří let a deseti měsíců do pěti let a tří měsíců.

Cohen se u newyorského soudu mimo jiné přiznal, že porušil zákon, když pomáhal s přípravou finančních dohod o mlčení dvojice žen, které následně veřejně prohlásily, že měly s Trumpem poměr. Jednou z nich je bývalá pornoherečka Stormy Daniels, jíž právník vyplatil 130 000 dolarů (asi 2,7 milionu korun) výměnou za mlčení o údajné sexuální aféře s Trumpem. Druhou ženou je někdejší modelka z Playboye Karen McDougalová.

Podle Trumpova právního poradce Rudyho Giulianiho ale obžaloba vznesená vůči Cohenovi neobsahuje žádná obvinění na adresu prezidenta Trumpa. Podle něj soudní dokumenty obsahují pouze formulaci, že platby byly učiněny „na žádost a návrh jednoho či více členů kampaně”. Z obvinění je podle Giulianiho jasné hlavně to, že se Cohen po dlouhou dobu choval nečestně a lhal.

Reklama

Související témata:

Doporučované